elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'nin Güneş Enerjisi Sistemine Sahip İlk Stadyumu:
Antalya Arena

Türkiye’nin kendi enerjisini üreten tek stadyumu olma ünvanını taşıyan Antalya Arena 26 Ekim 2015 tarihinde Antalyaspor-Beşiktaş maçıyla kapılarını sporseverlere açacak. UEFA kriterlerine göre inşa edilen stadı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kendi enerjisini üretmesinin yanı sıra şehir şebekesine de elektrik verecek olması. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
26.10.2015 tarihli yazı 9234 kez okunmuştur.
23 Eylül 2013 tarihinde temelleri atılan Antalya Arena, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip. Türkiye’nin en büyük çatı üstü güneş enerjisi sistemini içinde barındıran stad, yaklaşık 6.000 adet fotovoltaik güneş paneli ve 60 adet inverter ünitesinden oluşmaktadır. 13 bin metrekare alana yerleştirilen panellerle 1.4 megawatt güç elde edilebilmekte ve bu özelliğiyle 1 MW güce sahip Tayvan Kaohsiung National Stadium ve 1.3 MW kurulu güce sahip İsviçre Stade de Suisse tesislerini geride bırakarak dünyanın en büyük güneş enerjili stadyumu ünvanını kazanmıştır.
 

 


SEİSO ENERJİ A.Ş. tarafından yürütülen proje sonucu daha çok panel yerleştirilebilmesi için 96 dönümlük araziye tam daire şeklinde inşa edilen stadın kapasitesi 33 bin kişiliktir. Stadın 16 bin metrekarelik çatısının 5 bin metrekaresi çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf inşa edilmiş, geri kalanı güneş panelleriyle döşenmiştir. Döşenen paneller sayesinde günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat enerji üretebilen stad, 16 Eylül tarihinden bu yana şehir şebekesine de elektrik vermektedir. Antalya’nın 1 yılda güneşlenme saati dikkate alınarak yapılan hesaplamalarla ortalama üretim miktarı, 550 konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde hesaplanmıştır. Başka bir hesapla stadın 1 aylık elektrik ihtiyacının bir günde elde edileceği ortaya konulmuştur.
 


 

 
Ülkemizde çok da yaygın olmayan güneş enerjisiyle elektrik üretimi  bu sayede yeni bir ivme kazanabilir. Önümüzdeki günlerde bu ve benzeri projelerin artması, daha temiz enerji üretmenin öneminin daha da benimsenmesi mümkün olabilir. 



Kaynak: 

►Seiso
►Anadolu Ajansı

Yazar: Ezgi Karlıdağ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.