elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla'nın Tüm Patentleri Artık Ücretsiz!

Tesla Motor'un CEO'su Elon Musk şirketin 200 yıl boyunca sahip olduğu patentlerin elektrikli araç teknolojisinin gelişmesi için kullanıma açıldığını resmen duyurdu. Şirketin resmi sitesine "Tüm Patentlerimiz Sizindir" başlıklı bir blog yazısı giren Musk, Tesla Motor'a ait teknolojileri iyi amaçlar için kullananlara dava açılmayacağını belirtiyor.



A- A+
15.06.2014 tarihli yazı 19674 kez okunmuştur.
Tesla'nın teknolojisini kullanmak isteyen şirketler için bazı küçük hükümler de var. Supercharger teknolojisini kullanacak diğer otomobil üreticilerinin de müşterilerine ücretsiz şarj istasyonu hizmeti verilmesi bekleniyor. Ayrıca diğer üreticilerin de endüstrinin daha hızlı gelişmesi için kaynaklarını açık tutacağı umuluyor.
 
Bu uygulamanın fikirlerin ücretsiz paylaşımı konusunda başka faydaları da bulunuyor. Tesla, elektrikli araçlar için batarya üretecek bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Eğer daha fazla otomobil üreticisi bataryaları kullanırsa birim maliyet fiyatı düşebilir ve bataryalar daha ucuza satılabilir. Bu da Tesla'nın amacı olan daha ucuz maliyetli elektrikli araç üretimini  ve dolayısıyla daha geniş bir elektrikli araç kullanıcı kitlesi oluşmasını sağlayabilir.
 
 

Elon Musk, açıklamasında başlarda kendilerini korumak için patent aldıklarını, ancak daha sonra sektörde rekabeti artırmayı isterken tam tersine rekabeti sınırladıklarını farkettiklerini belirtti.

Ayrıca Tesla olarak geçmişte eğer patentleri serbest kullanıma açtıklarında büyük otomobil üreticilerini bu teknolojiyi kopyalayıp büyük üretim ve pazarlama gücünü kullanarak Tesla'yı ezecekleri yanılgısında olduklarını, ancak gerçeğin tam tersi olduğunu elektrikli araç üretiminin toplam araç üretiminin %1'inden daha az olduğunu gördüklerinde anladıklarını da ekledi.

 
 

Musk'a göre büyük otomobil üreticilerinin ürettikleri elektrikli araçlar da hız gibi ulaşabildikleri özellikler sınırlı olduğu için tüketicilere cazip gelmiyor. Ancak her yıl 100 milyon aracın yollara girdiği düşünüldüğünde elektrikli araç üretmek isteyen üreticilerin para kazanması için de yeterince fırsat var.
 
Teknolojik liderliğin patentlerle değil dünyanın en yetenekli mühendislerini etkilemekle ve onları çekmekle olacağına inanan Musk, yeni açık kaynak felsefeleriyle Tesla'nın pozisyonunu ilerleteceklerine inandığını belirtti.

 
 

Tüm bunları ele aldığımızda Tesla'nın bu atılımı yapmasının sebebi zamanından çok daha ileride olması olarak görülüyor. Tesla, henüz elektrikli araçların yaygınlaşmaması sebebiyle hedeflediği gibi büyük üreticilere patent satışı yapamıyor.

Sonuç olarak kulağa çılgınca gelen patentlerini bedava dağıtma fikrinin sebebi ilk önce pazarı inşa etmek, böylece elektrikli araçlara olan talebi artırmak olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bir diğer amaç ise Elon Musk'ın açıklamasında yer aldığı gibi genç ve yetenekli mühendislerin elektrikli araç üzerinde çalışmaya motive etmek.




Kaynak:

►Iflscience
►ExtremeTech
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.