elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Peugeot-Citroen’den Hava İle Çalışan Hibrit Otomobil

Her yerde bulunan, temiz ve maliyeti olmayan bir bileşen olan hava, otomobillerde kullanmak istenen bir bileşen. Bazı firmalar havayı kullanarak çeşitli otomobiller üretti. Bu konuda yeni bir atılımı Peugeot-Citroen firması yaptı. Hava ile çalışan hibrit otomobil üretti. Bu sistem hava ile benzinli motoru bir araya getiriyor. Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
15.03.2014 tarihli yazı 17922 kez okunmuştur.
Çevreye daha az etkileyen ve yakıt tasarrufu sağlayan hibrit otomobiller gelecekte daha da çok yaygın kullanılacak. Benzin sarfiyatını azaltmak amacıyla üretilen hibrit otomobillerde bilindiği gibi düşük hızlarda araç, benzin motoru yerine elektrik motoru kullanıyor. Benzin motorunun kullanıldığı zamanlarda ise elektrik motorunun çalışması için gerekli olan enerji akülere şarj ediliyor.

Hibrit otomobiller üzerinde bir çok çalışmalar yapılıyor ve yeni çalışma sistemleri geliştiriliyor. Bunlardan bir tanesini de Peugeot-Citroen firması yaptı. Hava ile çalışan bir hibrit otomobil geliştirdi.

 


Peki Sistem Nasıl Çalışıyor?

Sistem azot gazını kullanarak hareketi sağlıyor. Peugeot-Citroen’in geliştirdiği  Hybrid Air modeli, azot gazını yüksek basınçlı bir hava tankında hidrolik pompa ve piston sayesinde sıkıştırıyor. Sürücü gaza bastığında azot gazı salıverilmiş oluyor ve pompa tersine çalışıyor. Yani pompa burada artık motor görevi görmüş oluyor. Hidrolik pompa motor, hareket eden hidrolik sıvının enerjisini toplayıp tekerleklere iletiyor. Hidrolik sıvı, motoru geçtikten sonra tekrar kullanmak için alçak basınçlı ikinci bir akümülatör tankında toplanıyor. Araçta hızlanma ve yokuş sırasında bir benzinli motor, hava motoruna destek veriyor. Bu benzinli motorun gücü otomobil türüne göre değişiyor. Bu sisteme Hybrid Air System (Hibrit Hava Sistemi) deniyor.

Araçtaki benzinli motor 70 km’den yüksek hızlarda devreye girerek hava motoruna yardım ediyor ve aracın daha da hızlanmasını sağlıyor. Yapılan testlere göre tüketilecek benzin miktarı, 100 km’de 2 ile 3 litre arasında değişiyor. Ancak firmanın yetkililerin hedefi bu değeri 100 km’de 2 litreye düşürmek.

 


Bu sistemin tasarımında önemli rol oynayan mühendis Karim Mokaddem, yaptığı açıklamada “İki enerji kaynağımız var. Biri yanmalı motor, diğeri ise sıkıştırılmış hava. Hidrolik sistemin tek amacı bu enerjiyi tekerleklere iletmek.” dedi. Sistem şuan prototip aşamasında olsa da bu prototip başarılı bir çalışmanın sonucu olduğuna varıldı ve Peugeot-Citroen bunu seri üretime geçirme kararını aldı. Alınan bilgilere göre 2016 yılı itibariyle satışa sunulacak.

Hibrit Hava Sistemi’nin çalışma prensibini ayrıca aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


 
)


Kaynak:

► gizmag.com
► Popular Science


 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.