elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Socar ve Petkim'den proje açıklaması

SOCAR ve Petkim'in Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev ile Petkim Başkan Vekili ve TURCAS Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Petkim'in gelecek dönem projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.



A- A+
21.07.2008 tarihli yazı 4515 kez okunmuştur.


SOCAR'ın hızla büyüyen bir petrol şirketi olduğunu, dünya arenasında son dönemde ortaya koyduğu yatırımlarla büyük bir çıkış yakaladığını belirten Rövnag Abdullayev, eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in Türkiye ile Azerbaycan'ın kaderini birlikte gördüğünü hatırlatarak, bu nedenle Azerbaycan'ın dünyaya petrol çıkışını Türkiye üzerinden yaptığını kaydetti.



Halen Hazar Denizi'nden çıkarılan petrolün Ceyhan Limanı yoluyla dünya pazarlarına ulaştığını dile getiren Abdullayev, SOCAR'ın en büyük yatırımlarının da yine Türkiye'de hayata geçirildiğini ifade etti.







Petkim yatırımının da bunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Abdullayev, Petkim'de ''çok güzel kaynaklar, iyi bir yönetim ve yetişmiş iş gücünün'' bulunduğunu, TURCAB'ın deneyimi ve SOCAR'ın getireceği ham maddee gücüyle kurumun kısa zamanda büyük bir global güce kavuşacağına inandığını ifade etti.



Petkim'de önümüzdeki dönemde hızlı bir ilerlemelin baş göstereceğini dile getiren Abdullayev, şöyle konuştu:







''Global olarak karşımıza koyduğumuz amaç, Petkim'i tez zamanda iki kat kapasiteye çıkarmak ve Türkiye pazarının ihtiyacının yüzde 40'ını karşılamaktır. Bunun için büyük yatırımları hayata geçireceğiz. Bu anlamda 2 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz. Türkiye'nin çok yüksek hızla ilerleyişi var. Kimya sanayi her yıl yüzde 11 büyüyor. Eğer Petkim yeni yatırım yapmazsa Türkiye'deki mevcut yüzde 25-27'lik payını her geçen yıl geriye atacaktır. Bu nedenle üretilen ürün çeşidinin artırılması, kapasitenin yükseltilmesi, müşterilere yakınlaşma ve daha geniş bir satış ağının kurulması gibi yatırım projelerimiz var.''



Abdullayev, Petkim sahası içinde yeni bir rafineri kurmayı planladıklarını da söyledi.







Bu rafinerinin Petkim'in ham maddesini temin etme amaçlı olacağını kaydeden Abdullayev, Azeri petrolünün Ceyhan Limanı'ndan İzmir'e getirilerek, Petkim'de daha yüksek katma değeri olan ürünlere çevrileceğini ifade etti.



DÜNYAYA VERİLEN MESAJ







Petkim Başkan Vekili Aksoy ise 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye'nin cari açığı bir sorun olmaktan çıkarabilecek yatırımlara ihtiyaç duyduğunu, Petkim'in de bu hedefin altyapısını kuracak yatırımlar yapacağını söyledi.



SOCAR'ın Türkiye'yi yabancı bir ülke olarak görmediğini belirten Aksoy, ''SOCAR-TURCAS birleşmesini Hazar'ın Ege'yle birleşmesi olarak görüyoruz. Haydar Aliyev, iki ülkeyi boru hatlarıyla birleştirdi. Biz de bunun devamını getiriyoruz. Bu, Türkiye için önemli bir moral ve dünyaya verilen önemli bir sinyaldir. Petkim bu yapılaşmayla giderse Avrupa'nın en önemli petrokimya altyapılarından birisi olacaktır'' dedi.





SOCAR'ın yılda 50 milyon ton ham petrolü Ceyhan'a inerek, dünyaya taşındığını kaydeden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Bunu gemilere yükleyip yurt dışına göndereceğimize mümkün mertebe Türkiye'de işleyerek hem daha kıymetli ürünler çıkarabilir hem de katma değer yaratımıyla iş sahalarını genişletebiliriz. Bu amaçla yola çıktık, bundan sonra daha iddialı olacağız.




Petkim'in kendi içinde yapması, kendini geliştirmesi gereken projelere öncelik veriyoruz. Kısa vadede darboğaz giderme, verimliliği artırma ve enerji maliyetlerini düşürme çalışmalarını yürütüyoruz. Petkim'in bugüne kadar üretmediği daha kıymetli ürünlere yönelmesi gerekiyor. Kapasitesi, şu anda rekabet etme imkanı vermemektedir, bunu en az 2 katına çıkarmayı planlıyoruz. Artan kapasite daha çok miktarda ham madde ihtiyacını da gündeme getirecektir.''



İLK ETAPTA ALİAĞA





SOCAR'ın Türkiye'de kendi petrolüne dayalı bir rafineri yapma kararı aldığını, buna Ceyhan'da başlandığını kaydeden Aksoy, ancak Petkim'de de bir rafineri projesinin gündeme geldiğini ifade etti.


''Petkim'in Ceyhan'a göre bir öncelik teşkil edebileceğini'' kaydeden Aksoy, ''Petkim'deki hisse devriyle birlikte SOCAR, rafineri yapma önceliğini Petkim'e vermiştir. Petkim'in bir an önce ham maddesini temin etmesi ve garanti altına alması gerekiyor. En az 3 milyar dolarlık rafineri yatırımı planlanıyor'' diye konuştu.




Rafineri konusunda teknoloji ve lisans sahibi firmalarla görüşmelere başlandığını, mühendislik çalışmalarına geçileceğini dile getiren Aksoy, bunun yanında Petkim içinde daha büyük çaplı bir enerji santrali kurulması, mevcut limanın genişletilerek bölge çapında iddialı konuma getirilmesi ve bir petrokimya parkı oluşturulması gibi projelerin de gündemlerinde olduğunu sözlerine ekledi.



Kaynak: AA






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.