elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Radyo Dalgaları ile Kablosuz Olarak Gücü Sağlanan Sıcaklık Sensörü

Kabloların büyük kısmı devredeki çoğu elemanın gücünün sağlanması için kullanılır. Ancak kablolar, devrelerdeki en karmaşık yapıların başındadır ve çok fazla yer kaplar. Eindhoven University of Technology araştırmacılarından Hao Gao, kablosuz olarak gücü sağlanan küçük bir sıcaklık sensörü geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde…



A- A+
25.01.2016 tarihli yazı 5457 kez okunmuştur.
Eindhoven University of Technology araştırmacılarından Hao Gao, doktora tezi olarak kablosuz gücü sağlanan sıcaklık sensörü geliştirdi. Özel bir yönlendiriciden radyo dalgalarını toplayan sıcaklık sensörü, onları elektriğe dönüştürüyor ve bunu veri iletiminde kullanıyor.
 

Bu sensörün gücünün kablosuz olarak sağlanması dışındaki en önemli özelliği de çok küçük boyutlarda olması. Sensör 0.18 cm2 alana ve 1.6 mg ağırlığa sahiptir. Çalışma prensibi, casusluk amacıyla altı yıl boyunca Amerikan elçiliğinin dinlenmesini sağlayan, eski Sovyet dinleme cihazı “The Thing” ile aynı şekildedir.



1946 yılında casusluk amacıyla, Amerika Birleşik Devletlerinin resmi mührü, Sovyetler tarafından birebir oyulmuş hali yapıldı. Bu tahtadan mührün altında, tek kutuplu bir anteni olan dinleme cihazı “The Thing” vardı. Bu cihaz enerjisini bataryadan almak yerine, Sovyetlerin güvenlik komitesi olan KGB’den gelen radyo sinyallerinden alıyordu ve gizlice dinlemek istediklerinde bu sinyalleri geri iletiyordu. Bu da demek oluyor ki bu cihaz süresiz olarak çalışabiliyordu. Tabii, kazara İngiliz bir radyo operatörü tarafından bulunana kadar.


Gao’nun tezine göre, bu sıcaklık sensörü çok küçük olduğundan dolayı, her yere yerleştirilebilir. Kabloya ihtiyaç duymadığından ve süresiz olarak veri iletimi yapabildiğinden sıvanın, betonun içine bile yerleştirilebilir. Hatta kauçuk ile karıştırılıp boya yapar gibi duvara uygulanabilir.
Bu tez, kablosuz enerjisi sağlanan küçük sensörlerin ne kadar geniş alanlarda uygulanabileceğini göstermektedir. Örneğin, akıllı binalarda, endüstriyel uygulamalarda, ödeme sistemlerinde ve daha birçok yerde…


Kaynak: Gizmag

Yazar: Burcu YELİS
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.