elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Protez Bacaklara Yardımcı Yeni Bir Cihaz İcat Edildi

Protez bacaklarla yaşamını devam ettirmek zorunda kalan insanlardan gelen şikayetler üzerine Washington Üniversitesi araştırmacıları protezlerde oluşan ağrıyı, acıyı ve şişkinliği neredeyse yok eden bir cihaz geliştirmek için araştırma başlattılar ve olumlu bir sonuç aldılar. Detaylar haberimizde.



A- A+
03.08.2013 tarihli yazı 10228 kez okunmuştur.
Amerikadaki Washington Üniversitesinde geliştirilen bu cihaz öncelikle hastanın protezinde gün boyunca şişkinliklerin ve büzülmelerin nasıl ve ne miktarda oluştuğunu sensörler yardımıyla algılıyor ve içerisinde bulunan yazılımı sayesinde bilgisayara gönderip görüntülüyor. Bu sayede doktorların da bu tarz istenmeyen durumların nasıl ve ne zaman oluşabileceği konusunda tahmin etmeleri için yeni bir fırsat doğurmuş oluyor.

Böylelikle bu bilgiyle daha güçlü ve protezle daha fazla uyum içerisinde olan soketler geliştirilebilir. Vakum sistemi de cihaza eklenmiş durumda ve bu sistem ile protezde anormal bir durum algılandığı zaman hastaya acı çektirmeden bacağını daha rahat bir şekilde kullanabilme imkanı sağlanmış oluyor. 

 


Araştırma projesinin başındaki kişi Joan Sanders'a göre cihazın gerçekleştirdiği en önemli işlev, protezde oluşan şişlik, büzülme gibi hastayı rahatsız edici durumları bilgisayar aracılığıyla çok rahat bir şekilde görüntüleyebilmesi.  Sanders aynı zamanda Washington Üniversitesinde Biyomühendislik profesörü. Sanders ayrıca her insanda protezlerin durumlarının çok büyük farklılıklar gösterdiğini, hastanın durumu düşünüldüğü zaman her hastaya ayrı ayrı detaylı bir şekilde inceleme yapmaları gerektiğini belirtiyor. Yeni geliştirilen cihaz olmadan da bu işin çok uzun zaman ve uğraş aldığını belirten Sanders, cihazın hastalara büyük rahatlık ve kolaylık sağlayacağı görüşünde. 

Peki protezlerin şişme ve büzülme durumu neden oluşuyor? Çoğunlukla kişiye göre değiştiğini belirten Sanders, sebeplerin başında fazla ve ağır fiziksel aktiviteleri ve aşırı tuzlu yiyecekleri gösteriyor. Sıvı kaybı da protezlerin ömrünü azaltan bir diğer etmen. Bacaklardaki su miktarı azaldıkça protezde de şişme vakalarının da çok fazla sayıda arttığını belirtiyor Joan Sanders. 

 
 


Cihaz hastanın bel kısmına yerleştiriliyor ve protezdeki farklı noktalara yerleştirilen küçük elektrotlar aracılığıyla bacak içerisindeki sıvı hacminin arttığının veya azaldığının durumunu bildiriyor. Cihazın geliştirilmesi için mühendisler 2 yıl boyunca araştırma ve geliştirme departmanında çalışmış ve üniversitenin Seatledaki laboratuarında 60 kişi üzerinde denenmiş. İlk prototipi aslında daha büyükmüş ama nanoteknoloji sayesinde ufalmış ve şu andaki boyutlara indirgenmiş. 

Cihaz için şu sıralarda son tamamlama testleri yapılıyor. Peki bu testler nasıl yapılıyor? Hastanın protezinde bir etki oluşturmak için belirli bir rutin izleniyor. Bu rutinde oturmak-kalkmak, ayakta beklemek, yürümek gibi aktiviteler bulunuyor ve bu aktiviteler sırasında cihaz, tablet bilgisayara kablosuz olarak veri aktarıyor. Bu veri aktarımı saniyede 15 kez gerçekleşiyor. 

 

 

Geliştiricilerin şimdiki hedefi ise bu cihazın tüm dünyada yaygınlaşması. Ayrıca daha da ufak bir cihaz üzerinde çalışan araştırmacılar, bu ufak versiyonun hastanın yanında 1 hafta boyunca veri toplaması ve muayenelerin daha etkili ve kolay bir şekilde gerçekleşmesi için uğraşıyorlar. 



Kaynak:

► Theengineer
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.