elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Porsche’nin Tasarladığı İlk Araç, Elektrikli Çıktı!

Dünyaca ünlü otomobil markası Porsche geçtiğimiz ay, şu ana kadar varlığı bilinmeyen 116 yıllık ilk aracını buldu. Almanya’nın Stuttgart şehrinde bir ahırda bulunan bu araç görenleri ve yetkilileri şaşkınlık içerisinde bıraktı. Aracın insanları en çok şaşırtan yönlerinden biri de elektrikli oluşu oldu. Haberin detayları yazımızda..



A- A+
04.03.2014 tarihli yazı 12759 kez okunmuştur.
Günümüzün en modern ve popüler otomobil firmalarından biri olan Porcshe, üretilmiş ilk aracını geçtiğimiz ay keşfetti. ”Porsche” firması 1947 yılında Ferdinand Porsche’nin oğlu Ferry Porsche tarafından Stuttgart’ta kurulmuştur.

Porcshe tutkunlarının bildiği ilk model 1948 yapımı “356” modelli sportif araçtır. Ancak, geçtiğimiz ay Porsche firması tarafından yapılan açıklamaya göre tasarlanmış ve üretilmiş ilk Porsche otomobili 356 modelinden 50 yıl önce şirket kurucusu Ferry Porsche’un babası Ferdinand Porsche tarafından üretilmiş. 

 


1898 Yapımı Egger-Lohner C2 Phaeton İsimli İlk Porsche


1898 yılında elektrikli olarak üretilen bu araç günümüz Porsche yetkililerini ve hayranlarını şaşkınlık içerisinde bıraktı. Araç Egger Lohner’e ithafen “Egger Lohner elektrikli aracı, C2 fayton modeli” adıyla üretilmiş olup kısaca ingilizce fayton demek olan “Phaeton” dan esinlenilerek P1 adıyla kısaltılmış.
 


P1’in Arkasına Monte Edilmiş Elektriksel Sürüş Ünitesi


1898’de üretilen, 4 yıl kullanıldıktan sonra bir ahıra kapatılan ve günümüze kadar el değmemiş haliyle bulunan bu 116 yıllık araç herhangi bir restorasyon yapılmamış orjinal haliyle şu anda Almanya Stuttgart "Porsche Museum, Zuffenhausen” da sergilenmektedir.
 


P1 Şu Anda Porsche Müzesinde Sergileniyor


► İlginizi Çekebilir: Yerli Elektrik Araç | Toruk


Ferdinand Porsche’nin 22 yaşında tasarladığı otomobil, araç arkasına montelenmiş bir elektriksel sürüş ünitesi tarafından beslenmektedir. 1350 kg ağırlığında ve 3 beygir gücü(HP)’ne sahip aracın tam 12 vitesi bulunuyor.

Yaklaşık 80 km mesafe gidebilen aracın maksimum hızı son vitesteyken 21 mph(33km/h)’e çıkabiliyor. P1’in üst gövdesi kullanıcı isteğine göre değiştirilebilen bir yapıya sahip. İlk kez 26 Temmuz 1898’de Viyana’da sokaklara çıkan P1 ertesi yıl Berlin’de yaklaşık 40 km’lik uluslararası bir otomobil yarışmasını da En düşük enerji tüketen araç olarak başarıyla tamamlamıştır.

Ferdinand Porsche “1900 Semper Vivus” adındaki dünyanın ilk hibrit-elektrik aracını tasarlamasının ardından soy adını bir efsaneye dönüştürecek olan “Porsche” firmasını kurma çalışmalarına başladı.

 


1900 Semper Vivus: Dünyanın İlk Hibrit-Elektrik Aracı


Porsche firması 60 yıllık benzinli araç üretiminin ardından nihayet yeni modern hibrit-elektrik aracı “2014 Panamera S E-Hybrid”i kamuoyuna duyurdu.








Kaynak:

► GreenCarReports





Batuhan Koyuncu

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.