elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Öğle Yemeğinizi Yazdırmak |
3D Gıda Yazıcısı

3D yazıcılardan, günümüzde endüstriden medikale onlarca farklı alanda yararlanıyoruz. Peki gelecekte öğle yemeğimizi 3D gıda yazıcısıyla yazdırabilecek miyiz? Ya da canımız pizza çektiğinde internetten bulduğumuz farklı pizza tariflerinden birini yazdırıp deneyebilecek miyiz? NASA'nın desteklediği 3D gıda yazıcısı projesinin detayları haberimizde...



A- A+
23.10.2013 tarihli yazı 10964 kez okunmuştur.
Kulağa ne kadar şaşırtıcı gelse de 3D baskı teknolojisi yiyecek yazdıran yazıcılarla bir üst seviyeye geçiyor. Tamamen işlevsel, yiyecek yazdırabilen bir 3D yazıcı geliştirilmesi için Sistemler ve Malzemeler Araştırma Şirketi’ne (Systems And Materials Research Corporation-SMRC) 125 bin $ tahsis edildi. Ayrıca bu proje NASA tarafından da destekleniyor.

Yiyecekler şimdilik uzay yolculuklularına dayanacak kadar uzun ömürlü değiller. Bu fikirden hareketle Arjun Contractor ve ekibi, yağları ve tozları kullanarak tıpkı evde yemek yaptığımız gibi belirli tariflere göre katmanlarla yemek yazdırabilen bir yazıcı geliştirmek için çalışıyorlar. Ekip geliştirecekleri yazıcıyla, NASA astronotlarını beslemek için yiyeceklerin raf ömrünü 15 yılın üzerine çıkarmayı hedefliyor.
 

 

Ekibin başındaki Contractor; “ Ben günümüzdeki beslenme şeklinin 12 milyar insanı besleyemeyeceğini düşünüyorum. Eminin ekonomistler de aynı fikirdeler. Bu yüzden kafamızdaki gıda algısını değiştirmeliyiz” diyor. Yani bu yazıcıyla sadece astronotların beslenme sorunu değil belki de gelecekte tüm dünyanın yiyecek içecek sıkıntısı çözülebilir. Ayrıca bu projeyle gıda israfının da önüne geçileceği iddia ediliyor.

Projeye göre yiyecek yazdırmak için içi yağ ve toz gıda maddeleriyle doldurulmuş tek kullanımlık bir kartuş kullanılacak. Yiyecekler katman katman kartuşlardaki gıdaların püskürtülmesiyle yazdırılacak. Bu proje gerçekleştiğinde yemek pişirme teknikleri yeni dokular ve tatlar eklenerek 3D yazıcılara göre tasarlanacak ve internetten 3D yazıcıya uygun yemek tarifleri indirilip ya da satın alınıp çıktısı alınarak yenilebilecek hale gelecek.
 

 

Ekip çikolata yazdırarak fikirlerinin çalıştığını ispatladılar. Şimdi ise hedef pizza yazdırmak. Contractor’a göre 3D gıda yazıcıları için en uygun yiyecek pizza ve benzer gıdalar. Çünkü her defasında her katmada sadece bir madde yazdırılabilir, farklı maddeler için farklı püskürtme kafaları gerekir. Pizza gibi yiyecekler de katmanlar halinde. Yani yazıcı önce hamuru, ardından domates sosunu ve diğer malzemeleri sırayla yazdıracak.
 

 
3D yazıcı ile öğle yemeğinizi yazdırmak fikri size saçma gelebilir, fakat günümüz teknolojisiyle artık hiçbir şeyin imkansız olmadığını görüyoruz. Yani şu an size saçma gelen bu fikir gelecekte günlük hayatımızın bir parçası olabilir. Cisco mühendisi fütürist Dave Evans’a göre internetten 3D yazıcı için yemek tarifleri indirip yazdırabilmek için daha 15 yıl beklememiz gerekiyor.
 
Peki sizce gelecekte 3D gıda yazıcısından yazdırdığımız yiyeceklerle beslenmemiz mümkün mü? Bu yazıcılardan çıkartılacak ideal besinlerle daha sağlıklı bir yaşam sürülebilir mi?


Kaynak:

►Wonderful Engineering
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.