elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA Uzaya Gönderdiği Araçların Kodlarını Genel Erişime Açtı

Yaptığı büyük çalışmalarla Uzay’ın habercisi olan NASA, insanın Ay’a ilk defa ayak basmasının 45. Yılında önemli bir adım daha atarak, yaptığı çalışmalarda kullandığı yazılım kodlarını genel erişime açtığını duyurdu. Gelin hem eğitim amaçlı kullanabileceğiniz, hem de hayal gücünüzü ekleyerek farklı şeyler yapabileceğiniz kodlara nasıl erişebileceğinize yakından bakalım.



A- A+
24.05.2014 tarihli yazı 16183 kez okunmuştur.

NASA - Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi

1958 yılından beri ABD’nin uzay çalışmalarına yön veren NASA, keşifleriyle dünyayı heyecanlandırmayı hız kesmeden devam ediyor. Yaptığı büyük çalışmalarla Uzay’ın habercisi olan NASA, insanın Ay’a ilk defa ayak basmasının 45. Yılında önemli bir adım daha atarak, yaptığı çalışmalarda kullandığı yazılım kodlarını genel erişime açtığını duyurdu. Gelin hem eğitim amaçlı kullanabileceğiniz, hem de hayal gücünüzü ekleyerek farklı şeyler yapabileceğiniz kodlara nasıl erişebileceğinize yakından bakalım.
 



►İlginizi Çekebilir: NASA'nın İnsansı Robotu Valkyrie

 

Karmaşık Kodları NASA’dan Al, Uzaya Bir İz Bırak

NASA 2009 yılında Ay’a ilk ayak basan astronotu indiren kapsülün kodunu genel erişime açmasından tam 5 yıl sonra büyük bir adım daha atarak 1958 yılından bu güne kadar araştırmalarında kullandığı çoğu yazılımın kodunu açık kaynak (open source) mantığıyla genel erişime açtı. El süpürgeleri gibi hayatımızı etkileyen çoğu şeyin atası olan NASA’nın bu hareketi sayesinde hayal gücü yüksek olan insanların ellerinden hayatımızı değiştirecek sürpriz çalışmalar bizi bekliyor olacak.
 



►İlginizi Çekebilir: NASA'dan Uzay Tozlarına Yeni Çözüm

 

İyi de Bu Kodlara Nasıl Ulaşacağım?

Diyenleri duyar gibi oluyorum. Bu soruyu cevaplamadan önce öncelikle bu açık kodlar ile neler yapıldığını söyleyeyim. Örneğin, Hubble Uzay Teleskobu’nun yıldızları takip etmek için kullandığı yazılım kodu ile bugün kutup ayılarının takibi yapılıyor. Ayrıca bir başka yazılımın kodları çöp çatan sitelerinde kontrol algoritmaları olarak kullanılıyor. Anlaşılacağı gibi çeşitli alanlarda kullanılabilen ders niteliği taşıyan bu kodların hatasız ve hizmete uygun olması için ne kadar uğraşılmış olabileceğini de bir yere not etmek gerekiyor.

Şimdi gelelim bu güzel kodlara nasıl ulaşacağımıza, binlerce fazla projenin listelendiği 172 sayfalık PDF şeklindeki kataloğa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Kataloğa Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz...

Ayrıca kodlara ulaşmak ve onları indirmek isterseniz de;

Buraya Tıklamanız ve İstediğiniz Projenin Kodlarını İndirmeniz Yeterli Olacaktır…

NASA’nın genel teknoloji transfer sayfasına da;

Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz...

 


 

Kaynak:

►NASA/Technology
►Bilim ve Teknik

 
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.