elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mühendislik Öğrencileri Ebola'ya Karşı Kolları Sıvadı

Ebola geçtiğimiz yaz Afrika kıtasında çok fazla ölüme sebep oldu. Hastalığı yenmek için birçok alanda çalışmalar yapılıyor. Colombiya üniversitesinde düzenlenen bir yarışma, mühendisleri de bu mücadeleye dahil etmiş bulunuyor. Düşük maliyetli teknolojilerin hastalığı yavaşlatma ve belki durdurma yolunda atacağı adımlar için düzenlenen organizasyonda öğrenciler dezenfekte sistemleri, taşıma, ulaşım ve haberleşme sistemleri üzerine yeni teknolojiler geliştirebilmek için kolları sıvadı.



A- A+
16.12.2014 tarihli yazı 7704 kez okunmuştur.
Ebola geçmişten gelen ve uzun süredir gözlenmeyen bir hastalıktı ancak geçtiğimiz yaz küresel bir krize sebep oldu. Bu durum karşısında bir çok ülke kendini korumak için önlemler almaya çalışsa da hala kesin bir çözüm bulunabilmiş değil. Hastalığın en büyük tehlikelerinden biri de hasta olanlara yardım etmek isteyen sağlık görevlilerinin de hastalığa yakalanma riskinin bulunması. Bu konuda özellikle kullanılan ekipmanların mikroplardan arındırılarak taşınması ve tekrar kullanılması durumu görevlileri en çok zorlayan noktalardan biri.
 

Bunun en büyük sebebi dezenfekte sistemlerinin sıvı klor dioksit çözeltisi içermesi ve elektronik ekipmanlar üzerinde bu çözeltilerin kullanılamaması. Colombiya Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu bir sistem klor dioksitin gaz halde de kullanılabilmesine olanak sağlayabiliyor.



 
Colombiya Üniversitesinden, dezenfeksiyon sistemleri konusunda çalışmalar yürüten bir grubun lideri olan genç mühendis Jon Guo, geliştirdikleri sistemi şöyle açıklıyor: “İnsanlar bazen paket halinde tek kullanımlık gaz klor oksit kullanabiliyorlar ancak biliyoruz ki hem verimli bir çözüm değil hem de gaz halindeki klor oksit insana ve çevreye zarar veriyor. Bizim sistemimizdeki klor dioksit kabı hem klor dioksitin etrafa yayılmasını engelliyor hem de aynı gazın tekrar kullanımını sağlayarak tasarruflu hale getiriyor."
 



►İlginizi Çekebilir: Nanoteknoloji Ve Doku Mühendisliği

 
Bu kabın prototipi bir küp ve bir tarafından temizlenmesi istenilen ekipman yerleştiriliyor. Ekibin bundan sonraki hedefi 1 mbüyüklüğünde karbon fiber bir kap tasarlayarak daha büyük ve daha hafif bir sistem geliştirmek. Böylece büyük cihazlar için de uygun hale gelecek ve taşınması çok daha kolay olacak. Ekibin sonraki hedeflerimizden biri de kabın dayanıklılığını arttırmak ve kolayca sökülüp takılabilen bir hale getirmek.
 



►İlginizi Çekebilir: 3D Damar Projesi

 
Gaz sistemden dışarı çıkmadığı için etrafa zarar vermiyor ve sistem içinde kaldığı için tekrar tekrar kullanılabiliyor. Guo ve takımının yaptıkları ve yapacakları mühendisliğin tıbbi alandaki katkılarına güzel bir örnek oluşturuyor. İnsan yaşamını iyileştiren ve uzatan mühendislik girişimlerinin hızla arttığı son yıllarda dileriz ki bu hastalık gibi salgınları dünya üzerinden tamamen kaldırmanın yollarını da buluruz. 



Kaynak:


► Asme
 
Anıl EKER Anıl EKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.