elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Muğla Belediyesi' nden Şebekeye Bağlı Fotovoltaik Sistem

Muğla Belediyesi Mezbaha Tesisine, “Sonsuz Kaynağımız Güneş” projesi adı altında kurmuş olduğu Güneş Enerji Santrali, Türkiye’de Lisanssız Elektrik üretimi alanında, TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan öncü Fotovoltaik Sistemlerden oldu.



A- A+
26.02.2013 tarihli yazı 17848 kez okunmuştur.
"Sonsuz Kaynağımız Güneş" Projesi hakkında açıklama yapan Muğla Belediyesi proje sorumlusu İnşaat Mühendisi (enerji uzmanı) Ayşegül Kıyak: “Muğla’nın güneşlenme süresi hem bölgenin hem de Türkiye ortalamasının üstündedir. Yenilenebilir enerji bilincinin yaygınlaştırılması konusunda yerel yönetimlere büyük görev düşmektedir. Muğla Belediyesi olarak çevre bilincini arttıracak diğer projelerimiz gibi bu projemizde bizim için büyük önem taşımaktadır.  

2010 Yılı Mali Destek Programı kapsamında Muğla Belediyesi tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA)' na sunulan 777 bin 255 TL Bütçeli "Sonsuz Kaynağımız Güneş" isimli proje için %74 destek oranı ile 575 bin TL destek almaya hak kazanılmıştır. Projede Şebekeye Bağlı Fotovoltaik Sistemin Kurulması ve Devreye alınması işi 564 bin 630 TL (KDV Dahil) ihale bedeli ile ANEL Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne verilmiş ve Proje planlanandan daha düşük bir bütçe ile bitirilmiştir. Proje kapsamında Muğla Belediyesi Mezbaha tesisinin elektrik ihtiyacının % 78’i, kurulu gücü 105kw olan fotovoltaik sistem tarafından karşılanacak.



Bu projede en az 25 yıllık verimlilik garantili Fotovoltaik güneş panelleri kullanıldı ve yatırımın geri dönüş süresi yaklaşık 6 yıl. Sistemin ürettiği ortalama yıllık enerji miktarı ile 2013 yılı elektrik faturası bedeline göre (36 krş/KWs) yıllık elektrik fatura ödemelerine 40.000 tl civarında tasarruf sağlanacak. Tüketimin en düşük olduğu mayıs, haziran aylarında fazla enerjinin Lisanssız Elektrik üretimine ilişkin yönetmelik çerçevesinde, dağıtım şirketi AYDEM ile faturalaşma ve mahsuplaşma ile şebekeye verilecek.” dedi.
 
Fotovoltaik; güneş pilleri ya da dizinleri sayesinde ışık kaynağından, çoğu zaman güneşten elektrik elde etme yöntemidir. Muğla ve çevresi coğrafi konumunun getirdiği avantaj sayesinde yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Muğla’da günlük ortalama güneşlenme süresi Türkiye ortalamalarının üzerindedir.
 
Bu sistem sayesinde, yılda 106,6 ton karbondioksit gazı salınımının önlenmesi ile yılda 320 adet yetişkin ağaç kurtarılacaktır.

Kaynak: http://www.mugla-bld.gov.tr
Çağdaş Ozan Pamuk Çağdaş Ozan Pamuk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.