Lityum İyon Pillerin Anot Ucu Artık Polenlerden
Dünyada üzerinde elektrik enerjisi ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Artan bu enerji ihtiyacını sadece karşılamanın yanı sıra verimli tüketimi de büyük önem taşıyor. Purdue üniversitesi araştırmacıları ise verimlilik ve çevre sağlığı için arı polenleri kullandılar.
18.02.2016 tarihli yazı 7957 kez okunmuştur.
Mobil cihazlara olan bağımlılığımız gün geçtikçe artmakta ve bunlara ek olarak elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Hal böyle iken verimliliği yüksek ve doğa dostu ürün oluşturmak öncelik gerektiriyor. Piller üzerindeki verimliliği arttırırken sadece performanslarını arttırmak yetmiyor. Özellikle yapısındaki malzemelerin kolay bulunur olması ve çevre dostu olması en önemli hususlardan. Bu amaçla, araştırmacılar lityum-iyon pillerinin anot ucunda arı polenlerini kullandı.
Yaygın olarak kullanılan Lityum iyon pillerinin anot kısımlarında grafit kullanılmaktadır. Grafit ise kendi özelliklerinden gelen dezavantajlar bulundurmaktadır. Depolama kapasitesini bir tarafa bırakırsak, hidroklorik ve sülfürik asit gibi kimyasallardan geçirmek gerekmektedir. Sonuç olarak bu maliyeti arttırırken çevreye de zarar vermektedir.
Daha çevre dostu çözümler arayışı içerisinde olan araştırmacılar, doğal veya geri dönüştürülmüş malzemelere yöneldiler. Bu kapsamda kültür mantarları, köpük parçacıkları (ambalaj için kullanılan köpükler) ve hatta eski araba lastikleri kullanıldı. Benzer sürdürülebilir ürünler araştırmak için Purdue üniversitesi araştırmacıları, pillerin anot kısmına uygun karbon mimarisini oluşturmak için arı polenleri kullanabildiler. Polenler saf karbon ile benzer özellik taşıyabilmesi için Piroliz adı verilen bir işleme tabi tutuldular. Bu işlem polenlerin argon gazı içeren bir odada yüksek sıcaklarda maruz kalmasıyla olur. Oluşan bu karbon benzeri yapı oksijen varlığında 300° C den daha düşük bir sıcaklıkta ısıtıldı. Bu sayede yapılarında gözenek oluşturduğu ve buda enerji depolama kapasitesinin arttığı gözlemlendi. Daha sonra ekip, farklı iklimler için 25-50° C arasındaki sıcaklıklarda anot un nasıl dayanıklı olabileceğini test etti. Bu kapsamda yenilenen lityum pillerinin 25° C de 382 mAh / g, 50 ° C 590 mAh / g depolamayla iletim gerçekleşti ( teorik olarak günümüzde grafit ile üretilen lityum pillerin iletim kapasitesi 372 mAh/g) ve tam şarj süresi 10 saat sürüyor iken, bir saatte yarısından fazlası şarj edildi. Bu sonuçlara dayanarak ekip, polenlerle üretilmiş bir lityum iyon pillerin daha performanslı olduğunu bildiriyor.
►İlginizi Çekebilir: Evde Enerji Depolamanızı Sağlaycak Batarya: Orison
Yaptığımız çalışmalar enerji depolama cihazlarının anot uygulamaları için çevre dostu olan polenlerden karbon mimarisi oluşturulabildiğini göstermiştir diyor Purdue Üniversitesinden Profesör Vilas Pol. Son olarak araştırmacılar çalışmalarının sadece polen türevli anotlar ile sınırlı kalmadığını belirtiyorlar ve ticari olarak katotla birleştirilip hücresel bir pil olarak satışa sunulması hedefleniyor.
Kaynak:
►gizmag
Yazar: Recep Özdemir
►gizmag
Yazar: Recep Özdemir
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Kompanzasyon Sistemleri ve Güç Kalitesi | Webinar | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.