elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lityum İyon Pillerin Anot Ucu Artık Polenlerden

Dünyada üzerinde elektrik enerjisi ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Artan bu enerji ihtiyacını sadece karşılamanın yanı sıra verimli tüketimi de büyük önem taşıyor. Purdue üniversitesi araştırmacıları ise verimlilik ve çevre sağlığı için arı polenleri kullandılar.



A- A+
18.02.2016 tarihli yazı 7588 kez okunmuştur.
Mobil cihazlara olan bağımlılığımız gün geçtikçe artmakta ve bunlara ek olarak elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Hal böyle iken verimliliği yüksek ve doğa dostu ürün oluşturmak öncelik gerektiriyor. Piller üzerindeki verimliliği arttırırken sadece performanslarını arttırmak yetmiyor. Özellikle yapısındaki malzemelerin kolay bulunur olması ve çevre dostu olması en önemli hususlardan. Bu amaçla, araştırmacılar lityum-iyon pillerinin anot ucunda arı polenlerini kullandı.

 
Yaygın olarak kullanılan Lityum iyon pillerinin anot kısımlarında grafit kullanılmaktadır. Grafit ise kendi özelliklerinden gelen dezavantajlar bulundurmaktadır. Depolama kapasitesini bir tarafa bırakırsak, hidroklorik ve sülfürik asit gibi kimyasallardan geçirmek gerekmektedir. Sonuç olarak bu maliyeti arttırırken çevreye de zarar vermektedir.
 
Daha çevre dostu çözümler arayışı içerisinde olan araştırmacılar, doğal veya geri dönüştürülmüş malzemelere yöneldiler. Bu kapsamda kültür mantarları, köpük parçacıkları (ambalaj için kullanılan köpükler) ve hatta eski araba lastikleri kullanıldı. Benzer sürdürülebilir ürünler araştırmak için Purdue üniversitesi araştırmacıları, pillerin anot kısmına uygun karbon mimarisini oluşturmak için arı polenleri kullanabildiler. Polenler saf karbon ile benzer özellik taşıyabilmesi için Piroliz adı verilen bir işleme tabi tutuldular. Bu işlem polenlerin argon gazı içeren bir odada yüksek sıcaklarda maruz kalmasıyla olur. Oluşan bu karbon benzeri yapı oksijen varlığında 300° C den daha düşük bir sıcaklıkta ısıtıldı. Bu sayede yapılarında gözenek oluşturduğu ve buda enerji depolama kapasitesinin arttığı gözlemlendi. Daha sonra ekip, farklı iklimler için 25-50° C arasındaki sıcaklıklarda anot un nasıl dayanıklı olabileceğini test etti. Bu kapsamda yenilenen lityum pillerinin 25° C de 382 mAh / g, 50 ° C 590 mAh / g depolamayla iletim gerçekleşti ( teorik olarak günümüzde grafit ile üretilen lityum pillerin iletim kapasitesi 372 mAh/g) ve tam şarj süresi 10 saat sürüyor iken, bir saatte yarısından fazlası şarj edildi. Bu sonuçlara dayanarak ekip, polenlerle üretilmiş bir lityum iyon pillerin daha performanslı olduğunu bildiriyor.

 

 
Yaptığımız çalışmalar enerji depolama cihazlarının anot uygulamaları için çevre dostu olan polenlerden karbon mimarisi oluşturulabildiğini göstermiştir diyor Purdue Üniversitesinden Profesör Vilas Pol. Son olarak araştırmacılar çalışmalarının sadece polen türevli anotlar ile sınırlı kalmadığını belirtiyorlar ve ticari olarak katotla birleştirilip hücresel bir pil olarak satışa sunulması hedefleniyor.

 
 
Kaynak:

gizmag

Yazar: Recep Özdemir
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.