elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Linux Komut Satırı Serisi |
1. Bölüm

Linux üzerinde network paketlerine monitoring yapılmasını sağlayan terminalde kullanılan bazı araçlar bulunmaktadır. Bu yazımızda Ubuntu Linux üzerinde netstat komutunun kullanımı ile ilgili örnekleri bulabilirsiniz.



A- A+
31.03.2014 tarihli yazı 12515 kez okunmuştur.
Netstat ( Ağ İstatistikleri)  ağa gelen ve giden paketlerin yanı sıra; yönlendirme tablolarını inceleyen ve izleme yapan bir komut satırı aracıdır. Netstat tüm Unix  benzeri işletim sistemlerinde ve aynı zamanda Windows işletim sistemi üzerindede mevcuttur. Ağ sorun giderme ve performans ölçümü açısından çok yararlıdır. Haberleşmede kullanılan portların dinlenmesinde ;en temel ağ ayıklama araçlarından birisidir. Linux ağ yöneticilerinin yanı sıra  sistem yöneticileri için de çok yararlıdır. 

 

 
► İlginizi Çekebilir: Öğrenciler İçin Ubuntu


İlk olarak ağdaki tüm portların (Tcp/Udp) olmak üzere dinlenebilmesi için  komut satırında [netstat -a | more] komutu verilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki resimde Ubuntu terminalde verilmiş, bu ilk komutu bulabilirsiniz.

 


Ağdaki sadece  TCP(Transmission Conrol Protocol) bağlantılarının dinelenebilmesi için [netstat -at] komutunun verilmesi gerekmektedir.

 


Ağdaki  UDP( User Datagram Protocol) portlarının dinlenebilmesi için  [netstat -au] komutunun verilmesi gerekmektedir.

 


Bütün aktif portların dinlenebilmesi için [netstat -l | more] komutunun verilmesi gerekmektedir.

 



► İlginizi Çekebilir: Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü


Bütün aktif (alive) yani bağlantı sağlayan Udp  portlarının dinlenebilmesi için [netstat -lu | more] komutunun verilemesi gerekmektedir.

 


► İlginizi Çekebilir: Açık Kaynak Siber İstihbarat Ağları


Aktif Unix portlarının dinlenebilmesi için [netstat -lx] komutunu vererek Unix bağlantısı yapan portları dinleyebilirsiniz.

 

 
► İlginizi Çekebilir: IT Sektörü İçin 2020 Öngörüleri


Tcp, Udp, Icmp, Ip protocol'lerinin tüm istatistikleri hakkında bilgi almak istiyorsak [netstat -s] komutunu verebilirsiniz. 
 
 


► İlginizi Çekebilir: Çok Katmanlı Yazılım Mimarisi


Process İd numarası ile birlikte götürülen hizmetleri görüntülüyebilmek için  [netstat -tp]  komutunun verilmesi gerekmektedir.

 


Kaynak :

►commandlinefu
►techmint
Ahmet Han Ahmet Han Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar