elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

iTRAK Yeni Bir Verimlilik Paradigması Getiriyor

Rockwell Automation’ın yeni ürünü iTRAK, servo ve hareket çözümlerine getirdiği ezber bozan yaklaşımı sayesinde birçok endüstriyel sektörde şimdiye kadar geçerli olan kuralların hepsini baştan yazıyor. Detaylar haberimizde...



A- A+
11.12.2015 tarihli yazı 7616 kez okunmuştur.
Birden fazla taşıyıcının düz veya dönel yollarda birbirinden bağımsız bir şekilde kontrolünü mümkün kılan modüler, ölçeklendirilebilir doğrusal bir motor sistemi olarak iTRAK, kullanıcılara, geleneksel dönel hareketli zincirli sistemlerle karşılaştırıldığında, verimliliklerini önemli derecede artırma imkanı sunuyor.

Endüstri alanında geçtiğimiz son 100 sene içinde beraberinde yeni birçok makinenin, prosedürün ve uygulamanın yolunu açan sayısız teknolojik ve felsefi açılım meydana gelmiştir. Üretim hattı konsepti ortaya çıktığından beri, önce üretim hattında ilk otomasyon sistemi ve entegre çip kullanımına geçildiği, sonra Connected Enterprise ve Industry 4.0 sistemi devreye alındığı için; üretim endüstrisi hiçbir surette önemli yeniliklerden mahrum kalmamıştır.




Bu süre içinde, ortaya çıkan ve ömürleri kattıkları değerlerle orantılı olmak üzere; geçerliliklerini yitiren pek çok yeni fikir olmuştur. Ancak bazı teknolojiler zaman testinin karşısında başarıyla durmuş ve modern üretim ortamlarında halen gördüğümüz üzere; geçerliliklerini korumuşlardır. Günümüzde kullanımı oturmuş olan bu yeniliklerden biri de; kısa sürede geleneksel şaft, zincir ve mekanik kam uygulamalarına karşı üstünlüğünü kanıtlamış olan elektronik kontrollü servo ve hareket çözümlerinin ticari anlamda geliştirilmesi ve piyasaya sunulmasıdır. Servo teknolojisinde ilk takdim edildiği günden beri; hız, yük, devinim ve hassaslık bakımından birçok değişiklik ve iyileştirme yapılmıştır. Öyle ki; bu sistemin şimdiki halinden çok daha ileriye götürülmesi artık neredeyse imkansızdır.
 
 İlginizi Çekebilir : ROCKWELL AUTOMATION'da Üstün Performns Modeli
 
Yeni gelişmelerin sadece minör seviyede kazançlar sağladığı bu tür durumlarda, çoğu zaman mevcut olan konsept için yeni bir uygulamanın hayal edilmesi için bile bir vizyon gerekir ki; iTRAK® ürününün geliştirilmesi süreci de aynen bu şekilde olmuştur. iTRAK servo teknolojisinden esinlenir ve onu MagLev treninin dayandığı ilkelerin esasına yakın bir kavramla birleştirir. Birden çok taşıyıcının düz ve kavisli yollarda birbirinden bağımsız kontrolünü sağlayan bir teknolojinin sonucu ‘kısıtsız bir makinenin’ ortaya çıkmasıdır.





Hem doğrusal hem de dönel hareketi bağımsız yer değişimi ile birleştiren bu yenilikçi yetkinlik, üretim hacmini artıran, bakım ihtiyacını azaltan ve makine büyüklüğünün küçülmesine yardımcı olan esnek ve tamamen entegre bir çözümdür.

Hızla emsallerinin yerini alan bir teknoloji olarak anılan iTRAK, aslında son kullanıcılarına en az yüzde 50 oranında olmak üzere; verimlilik açısından yüksek kazanç sağlayan, üretim akışına ilişkin yepyeni bir düşünüş şeklidir. Özellikle makine ve teçhizat kurucuları iTRAK ile karşılaştıkları karmaşık durumları azaltıp daha yüksek performans kazanırken; son kullanıcılar da artan hız ve esneklik sayesinde verimlilik değerlerinde kayda değer bir artış elde edebilirler. Bütün bu kazanımlar, daha iyi bir optimizasyon, güvenilirlik ve daha hızlı bir sistem kullanımı için; standartlaştırılmış bir platform üzerinden sunulur. Ürünün hız bağlamında kattığı en önemli değer, mekanik parçaların yerine manyetik alan kullanıldığı için; üretim hattının inanılmaz yüksek hızlarda hareket ederek sanal anlamda limitsiz olasılık alanı yaratmasını, dolayısıyla da, verimliliğin oldukça yüksek bir seviyeye ulaşılmasını sağlamasıdır. Mekanik bileşenlere ihtiyaç kalmaması ayrıca bakım giderlerinde de yadsınamaz bir düşüş meydana getirir.

iTRAK sisteminin modüler yapısı, çok sayıda farklı konfigürasyon imkanı yarattığı için; olağanüstü bir esneklik sunar. Model tren rayı veya araba yarış yoluna oldukça benzer bir şekilde, iTRAK’in Kavisli ve Doğrusal modülleri, kısıtlı donanımı olanlar da dahil olmak üzere; her uzunlukta veya her biçimde raylı sistem oluşturmak için bir arada kullanılabilir ve spesifik uygulama ihtiyaçlarına uyumlanabilir. Yatay, dikey veya dikili vaziyette olmak üzere; üç farklı oryantasyon seçeneği, sistem tasarımı için daha fazla esneklik sağlar.

Operasyonlarda ise iTRAK, her bir taşıyıcı veya taşıyıcı setleri için hareket profilleri, değişken üretim koşumları ve ürünleri ile eşleştirilmek üzere kolayca programlanabildiği için; ayar geçişlerindeki duraksama zamanlarını da azaltır. Bu esneklik, birçok üreticiye istedikleri çevikliği sağlamanın yanı sıra, verim ve karlılık üzerinde olumsuz bir etki yaratmadan, daha kısa süreli çalışma imkanı da verir. Aksine, bunun verimlilik üzerindeki etkisi, Toplam Mülkiyet Maliyeti (Total Cost of Ownership/TCO) büyük ölçüde azaldığı ve geri ödeme süreleri genelde sadece altı veya 24 ay arasında sona erdiği için; pozitiftir.





Fiziksel açıdan bakıldığında; iTRAK oldukça geniş bir ürün gamı ve uygulama alanı için uygun bir sistemdir. Aynı zamanda 0 ile 100+ kg aralığında değişen yüksek bir taşıma kapasitesi ve 0 ile 5 m/s arasında değişen yüksek bir hız aralığı sunar. Hijyenik uygulamaların ve yıkama-temizlik işlemlerinin yer aldığı endüstrilerde de, IP65 seviyesinde bir koruma sağlar.

Her ne kadar iTRAK teknik anlamda karmaşık bir ürün olsa da; yeni becerilerinin öğrenilmesi için makine mühendislerine ihtiyaç yoktur. Aslına bakılırsa; böyle güçlü bir çözüm için kullanılan programlama oldukça basittir. iTRAK, Studio 5000 Logix Designer™ yazılımı herhangi bir kontrol sistemine entegre edildikten sonra kullanmak suretiyle programlanabilir. Her bir taşıyıcı, Logix programında, makinede herhangi mekanik bir değişiklik gerektirmeksizin ürün ebatları ile hızda yapılacak değişiklik ve karmaşık sıralama ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir sistem oluşturulması için standart komuta talimatlarından faydalanan bir “Sanal Hareket Ekseni” olarak görünür.

Yiyecek ve içecek endüstrisinde ise iTRAK, çoklu uygulamalarda kullanım alanı bulmaktadır. Makinenin birinde bağımsız taşıyıcılar, poşetlerin dolum istasyonlarından ağızlarının kapatıldığı istasyonlara taşınması için kullanılır ve yüklerini boşaltır boşaltmaz, başka bir poşet almak üzere çabucak karşıya geçerek, geriye, hattın başına dönerler. Bir makine operatörü, ürün ve poşet materyaline göre gerekli ayarları yapmak için; iTRAK programının daha fazla bekleme süresine gereksinim duyacağının bilincinde olarak; makinenin performansını etkileyecek herhangi bir mekanik değişiklik yapmadan, sadece bir düğmeye dokunarak, dolum zamanı, poşet kapama zamanı, vb. gibi parametreleri değiştirebilir.

İlaç sektöründe uygulanan üstün yenilikçi uygulamalardan biri, iTRAK’ın bir kan testi makinesinde kullanılmasıdır. Burada her bir taşıyıcı farklı ölçülerdeki cam substrat kabını, yapılan testlere bağlı olmak üzere; farklı reaktif “baskı” istasyonları arasında taşır. iTRAK çözümü tüm olası baskı prosedürleri için sonsuz çeşitlilik gösterir. Ambalaj endüstrisinde ise; iTRAK aralıklarla gelen ürünlerin veya ambalajların sıraya sokulmasında rağbet görmüştür. iTRAK’ın burada üstlendiği işlev, basit bir şekilde ve giren malzemelerin rastgele gelişinden etkilenmeden, ambalajlı malları almak ve sonra dolu kartonu uzak bir lokasyona taşımaktır.

Şirketler artık iTRAK sayesinde piyasadaki metrekare başına mümkün olan en yüksek verimliliği elde edebiliyorlar. Rockwell Automation bu alanda daha önce kullanılan donanımların yerine en kısa sürede hızı ve esnekliği artıran, dolayısıyla da, üretim randımanını herhangi bir mekanik tahrikli üretim hattının yapabileceğinden çok daha iyi seviyelere çıkarabilen bir yazılımı getirmiştir. Üretim akış hızı, geleneksel bir üretim bandında en yavaş işleme göre belirlenirken; iTRAK ile artık en hızlı olan işlem hızına göre ayarlanıyor.




 

Rockwell Automation hakkında:


Rockwell Automation Şti. (NYSE: ROK) müşterilerini daha üretken ve dünyayı daha sürdürülebilir kılan dünyanın kendini endüstriyel otomasyona ve bilgiye adamış en büyük şirketidir. Merkezi Milwaukee, Wisconsin’de bulunan Rockwell Automation, 22,500 çalışanı ile 80’den fazla ülkedeki müşterilerine hizmet vermektedir. Rockwell Automation, iTRAK ve Studio 5000 Logix Designer, Rockwell Automation Şti.’nin ticari markalarıdır.


KAYNAK:

Rockwell Automation