elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnternet Veri Aktarım Hız Rekoru Kırıldı!

Londra Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi tarafından veri transfer hızında rekor kırıldı. Optik hat sistemi kuran ekip, saniyede 1.125 Terabit büyüklüğünde veri iletmeyi başardı.Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.02.2016 tarihli yazı 7101 kez okunmuştur.
İnternet veri aktarımında en büyük problemlerden birisi bant genişliğidir. Ayrıca altyapı sorunu da olduğundan veri aktarım hızında problemler yaşanmaktadır. Dünyada internet hızı konusunda gerilerde olduğumuz düşünülürse bilim adamlarının bu konudaki çalışmaları bizlere umut vermektedir. Londra Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi, saniyede 1.125 Terabit veri iletimi ile hız rekoru kırmayı başardı.
 


İlginizi Çekebilir: İnternet Hakkında Bilmediginiz 5 Şey


Peki, bu hıza nasıl ulaşıldı? Araştırma ekip lideri Dr. Robert Maher çok fazla sinyal işleme tekniği kullandıklarını belirtti. Kurulan optik sistem, 15 farklı kanaldan veri gönderiyor ve her kanal, farklı dalga boylarında optik sinyaller iletiyor. Bu kanallar ayrı ayrı modüle ediliyor ve en son hepsi tek bir kanalda birleşiyor. Bu kanala da “süper kanal” denilmektedir. Bu kısma kadar çok fazla problem yok. Asıl zor kısmı alıcı kısmında başlıyor. İşte burada devreye çok büyük bir bant genişliğine sahip alıcı giriyor ve süper kanaldan gelen tüm veriler tek seferde bu alıcıda anlamlandırılıyor. Tabii burada tek bir kanal kullanıldığından, gönderilen verinin türüne göre çok hassas ayar yapılması gerekiyor.



İlginizi Çekebilir: Google Veri Merkezi


İngiltere’deki ortalama geniş bant hızının saniyede 24 Megabit olduğunu anımsatan Maher, bu hızın yaklaşık 50 bin kat üstüne çıktıklarını ve Game of Thrones dizisinin şimdiye kadar ki tüm bölümlerini HD kalitesinde bir saniyenin altında indirilebileceğinin örneğini verdi. Ayrıca bu teknolojinin gündelik yaşamda pratik olarak kullanılabilmesi için daha çok erken olduğunu belirtmek gerekir.


Kaynak:


Gizmag

Yazar: Burcu Yelis
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.