İletişim Kurabilen Kıyafetler Geliştirildi
Teknolojinin gelişiminde büyük bir rol oynayan kuruluşlardan biri olan MIT, şimdi de ışık darbelerini kullanarak birbiriyle konuşan giysiler yaratıyor. Projede optik liflerin; iletişim, aydınlatma, fizyolojik izleme gibi teknolojilerin optik lifler sayesinde kumaşlara dahil edilerek temel yeteneklerinin genişletilmesinde inanılmaz bir olanak sağlayacak çalışmalar yer alıyor.
17.08.2018 tarihli yazı 7357 kez okunmuştur.
MIT mühendisleri, elektronik cihazları kumaşlara sorunsuzca entegre edebilecekleri bir bez yarattılar. Bahsedilen yarattıkları beze, elektronik cihazlarını dahil ettiler. Bu işlemin sonucunda ise ışık darbeleri kullanan diğer cihazlarla iletişim kurabilecek giysiler üretmeyi başardılar. Proje, MIT lisans öğrencisi Michael Rein ve Yoel Fink'teki malzeme bilimi ve elektrik mühendisliği profesörü tarafından yönetildi. Projede yüksek hızlı optoelektronik yarı iletken cihazlar, kumaşın liflerine yerleştirildi. Bu cihazlar, LED'leri ve diyot fotodedektörleri içeriyordu. Ledler ve diyot fotodedektörleri kumaşa bir çeşit ışık iletişim sistemi sağladı.
Araştırmacılar, fiber materyalin fonksiyonunu bünyesine katarak, elyafın kendiliğinden su geçirmez hale gelmesiyle sonuçlandı. Projede kullanılan optik lif üretim aşaması, şu adımları takip etti: normal bir preform veya silindirik bir nesne oluşturuldu. Oluşan model büyük bir fiber modeliydi. Malzeme ısıtıldı ve daha sonrasında malzeme gerilim altında çekildi. Lifler bir makarada toplanılır.
Bu projede, önceden şekillendirilmiş yarı iletken diyotlar, insan saçı genişliğinde bakırın yanı sıra, kum taneciklerinin büyüklüğünde oldu. Araştırmacılar, hem cihazların hem de tellerin, boyutlarını koruması özelliğinden yararlanarak çalışmalarını tamamaladılar. Böylece liflerin kolaylıkla kumaşlara dokunmasına izin verilmesi sağlanmış oldu.
MIT ekibi, ince optik fiberleri dokuduktan sonra, diğer cihazlarla iletişim kurabileceğini görmek için malzemeyi haftalarca suda bıraktı. Kumaşlar, suya batırılmış olmasına rağmen, haftalar boyunca birbirleriyle iletişim kurdu.
Bu yeni giyilebilir ürünlerin en büyük avantajlarından biri; elyafı esasen su geçirmez hale getirmesidir. Araştırmacılar, fiber materyalin fonksiyonunu bünyesine katarak, elyafın kendiliğinden su geçirmez hale gelmesiyle sonuçlandığını iddia ediyor.
Yarıiletken aygıtları fiberlere dahil etmek için ölçeklenebilir bir yol, elektronikte altın standart olan Moore Yasası ile açıklanmakta. Rein ve Fink, çalışmalarıyla ortaya çıkan giyilebilir endüstride 'Moore Yasası" nı teşvik etmeyi umuyorlar.
Kaynak:
►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.