elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İletim ve Dağıtım Hatlarında Koruyucu Topraklama Yöntemleri |
3. Bölüm

Yazı serimizin bir önceki bölümünde dağıtım hatlarındaki topraklama ve ağaç direkli iletim hattı topraklaması üzerinde durmuştuk. Yazımızın 3. ve son bölümünde ise yüzey ekipmanlarının, araçların ve izole kabloların topraklamasından bahsedeceğiz.



A- A+
17.11.2019 tarihli yazı 6769 kez okunmuştur.
İkinci bölümün devamı olarak aşağıdaki bölümlerde yüzey ekipmanlarının, araçların ve izole kabloların topraklamasından bahsedeceğiz.
 

5. Yüzey Ekipmanları ve Araç Topraklaması


İletim ve dağıtım hatlarında veya çevre elemanlarında yapılacak bakım işlemlerinde ya da hatların kurulum aşamalarında; çalışanlar kullanacakları ekipmanlarının topraklamalı olduğundan emin olmalıdır. Koruyucu topraklaması yapılmamış hiçbir ekipman ile güç hatlarına müdahale edilmemelidir. Bunların dışında kullanılacak kamyon, sepetli araç ya da büyük yapı araçlarının topraklamalarının şantiye alanındaki topraklama sistemine bağlanmasına dikkat edilmelidir. Olası durumlarda oluşabilecek adım ve dokunma gerilimlerinden çalışanları korumak adına hat bakımlarına başlanmadan topraklama kontrollerinin yapılması elzemdir.
 

5.1. Hava Aletleri


Güç hatlarına müdahalelerde ve bakımlarda kullanılan vinç ve sepetli araçlarda vinç kollarının ve sepetlerin koruyucu topraklamasının yapılması önemlidir. Hat bakımcısı, bakıma başlamadan önce toprak bağlantılarını kontrol etmelidir. Ayrıca hat çalışanının hatlara müdahale edeceği koruyucu çubuklarda topraklanmış olmalıdır.
 


 

5.2. Araç Topraklaması


Güç hatları sahasında kullanılan sepetli araçların topraklamasında eş potansiyel topraklama matları kullanılır. Aracın metal dengeleme ayaklarının altına topraklama matları konulur ve yere o şekilde sabitlenir. Matın bir ucu aracın topraklama bağlantısına bağlanırken diğer ucu sahanın topraklama sistemine bağlanır. Ayrıca araca temas halinde olan çalışanların da işlerini topraklama matı üzerine basarak yapması gerekir.

Araçlar için topraklama matı kullanılmadığında olası ark oluşumlarında, ark aracın metal dengeleme ayaklarından toprağa akacaktır. Toprağa aktıktan sonra ise toprak üzerinde tehlikeli seviyelerde dokunma gerilimine sebep olacak ve çalışanlar için risk oluşturacaktır. İşte bu yüzden aracın metal ayakları ile toprak arasına yerleştirilecek topraklama matı bu tür risklerin oluşmasını önceleyecektir.

 

 

6. İzolasyonlu Kabloların Topraklanması


İletim ve dağıtım hatlarında kullanılan izolasyonlu kablolarda da tıpkı güç iletkenlerini taşıyan yapılarda ve diğer yardımcı ekipmanlarda olduğu gibi koruyucu topraklama yapılması gerekir.

Ark oluşma ihtimallerine karşı çalışanları riske atmamak için enerjisiz gözüken kablo uçları da (uzak uç) topraklanmalıdır.

 
 
KAYNAK:


electrical-engineering-portal
researchgate
 

Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar