elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hangi Meslek Ne Kadar Maaş Getiriyor?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Türkiye'deki bütün işletmelere dair ekonomik verileri topladığı Girişimci Bilgi Sistemi incelenerek hangi mesleğin ne kadar maaş getirdiği ve sektörlerde kaç işçinin olduğu tespit edildi. En yüksek ve en düşük maaşların hangi mesleklerde olduğu ayrıntılarıyla haberimizde.



A- A+
14.01.2015 tarihli yazı 15969 kez okunmuştur.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, farklı kamu kurum ve kuruluşlarına kayıtlı işletmelere ait ekonomik verilerin toplandığı Girişimci Bilgi Sistemi sektörel, bölgesel ve ulusal istatistikler barındıran ve kurumlar arası veri alışverişini sağlayan bir sistem. Bu sistemde bulunan istatistikler incelenerek, geçtiğimiz günlerde meslekler ve getirdikleri maaşlara dair bazı rakamlar tespit edildi. Bu verilere göre ana sektör kalemleri olarak en fazla maaş brüt 2954 TL ile elektrik, gaz ve iklimlendirme sektöründe veriliyor. 2824 TL ortalama maaş ile bilişim ve iletişim sektörünün izlediği sıralamada, 3. sırada ise 2408 TL ortalama maaş ile toptan ve perakende sektörü yer alıyor.
 
 
 
 
 
 
En düşük ortalama maaşların 1079 TL ile inşaat, 1234 TL ile konaklama ve yiyecek hizmetleri ve 1291 TL ile idari ve destek hizmetleri sektörlerinin yer aldığı sıralamanın yanı sıra Sanayi Bakanlığı ana sektör kalemleri haricinde, Türkiye'nin sektörel bazda en büyük kolu olan imalat sanayiiyi de alt kollarıyla birlikte inceledi. Sıralamada en üst sırada brüt 4243 TL ortalama ile kok kömür-rafineri kolu bulunurken, 3861 TL'lik ortalama ücret ile tütün mamülleri sıralamada 2. sırada yer aldı. Eczacılık sektörünün 3335 TL ortalama maaş ile 3. sırada olması ise dikkat çekiyor.
  
İmalat sektöründe en düşük maaşların deri sanayi, mobilya sektörü ve ağaç ürünlerinde bulunuyor. Verilere göre en fazla işçinin bulunduğu alan ise imalat sanayide 483bin ile giyim sektörü yer alıyor.
 
 
 
Kaynak:

►Girişimci Bilgi Sistemi
 
 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır