GertDuino |
Raspberry Pi İle Uyumlu Arduino Geliştirildi
Raspberry Pi mi yoksa Arduino mu? Her iki platformun da kendine has özellikleri, avantajları ve dezavantajları bulunmakta. Ancak GertDuino ile bu iki platformu bir arada kullanmak mümkün. Ayrıntılar haberimizde.
25.11.2013 tarihli yazı 9224 kez okunmuştur.
Elektronik prototip geliştirme dendiğinde akla iki popüler isim geliyor: Arduino ve Raspberry Pi. İkisi de temel olarak farklı yapıda ve işlevdeler ancak birçok kullanıcı ikisinin birlikte kullanılması için isteklerde bulunuyor. Raspberry Pi'nin yaratıcılarından biri olan Gert Van Loo bu istekleri birçok kez cevapladı.
Bu doğrultuda ilk olarak piyasaya GertBoard isimli Raspberry Pi eklentisini çıkardı ancak kullanıcılar tamamen Arduino ile Raspberry Pi birleşimini performans olarak gerçekleştiremediler. Bunun üzerine tüm bu istekleri ve sıkıntıları karşılamak için Van Loo, GertDuino isimli yeni bir cihazla geri döndü.
► İlginizi Çekebilir: Raspberry Pi Nedir ? Arduino ile Farkları Nelerdir?
Peki nedir bu GertDuino? Temel olarak cihaz aslında bir Arduino'nun türevi. Ancak farklı bağlantıları sayesinde direkt olarak Raspberry Pi ile bağlanabiliyor ve uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Böylece kapalı bir elektronik geliştirme ortamı sağlamış oluyor. Raspberry Pi üzerinden programlayabilir, programı direkt olarak GertDuino'ya yükleyebilir ve Raspberry Pi - Arduino haberleşmesini ileri veya geri yönde tanımlayabilirsiniz.
► İlginizi Çekebilir: ARDUİNO - Mesafe Sensörü ile Proje Geliştirme Video Anlatım
GertDuino'nun donanımsal özelliklerini ise RS232 seviye dönüştürücü (Raspberry Pi, Atmega 328, ve Atmega 48 tarafından kullanılabilir), Atmega 328 ve Arduino UNO uyumlu bağlantıları, reset butonu, 2 kullanıcı butonu, 6 LED, Atmega 48 (20 pinli), yüksek hassasiyetli RTC kristal, batarya destekli güç kaynağı, IRDA arayüzü şeklinde listeleyebiliriz.
Atmega 48 mikro denetleyicisi tipik bir Arduino üzerinde bulunmazken GertDuino'da mevcut durumda. Fabrika ayarlarındayken bu denetleyici gerçek zamanlı saat işlevi görüyor ancak projeniz için denetleyiciye çeşitli görevler atanması da mümkün. Ayrıca GertDuino üzerine çeşitli "Shield"lar da eklenebiliyor.
► İlginizi Çekebilir: Tatilde Balıklar Aç Kalmasın | Arduino Bayram Projeleri
Atmega 48'i IRDA arayüzünü yeniden şekillendirmek amacıyla da kullanabilirsiniz. Ancak gerçek zamanlı saat işlevi ile her iki platformun ne zaman açılıp kapanacağını da programlayabilirsiniz. Diğer birçok işlevi gerçekleştiren mikro denetleyiciyi projenize göre bileşenin sınırlamaları doğrultusunda istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.
► İlginizi Çekebilir: Arduino ile Melodi Geliştirmek
GertDuino, Raspberry Pi'ye ek olarak kalıcı bir işlev gerçekleştirme kabiliyetine henüz sahip değil. Ama Raspberry Pi'den ayrılıp, projelerde tek başına Arduino gibi işlev görmesi mümkün. Cihazın yurtdışındaki Element 14 firmasında fiyatı 30 dolar şeklinde. Türkiye fiyatını ise zaman gösterecek.
Arduino - GertDuino - Raspberry Pi ile Gert Van Loo'nun İlk Projesi
Kaynak:
► EE Times
► Raspberry Pi
► Element 14
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.