elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evler Jeotermal Enerji ile Soğutulacak

Google’ın ana şirket grubu Alfabet, birkaç yıl önce yer altı etkinlik noktalarını haritalamak için yapılan bir araştırmanın finansmanını yaptıktan sonra, araştırdıkları kaynaktan enerji elde etmeyi hedefleyen Dundelion’u üretti.



A- A+
12.07.2017 tarihli yazı 8638 kez okunmuştur.
Şirketin geliştirdiği bu teknoloji sayesinde yenilenebilir ve güvenilir enerji kaynağı olan jeotermal ile evlerin ısıtma ve soğutma ihtiyaçları karşılanabilecektir. Dandelion sistemi aslında bir yer altı döngü sistemidir. Aslında bu sistem yerin birkaç yüz metre altına gönülmüş U-şeklindeki borulardır. Sistem, U-şeklindeki boruların içine su pompalanmasıyla başlamaktadır. Kışın borularda gezen su yerin altında ısınarak yukarı pompalanmaktadır. Aynı sistemin tersi yaz mevsiminde yapılarak borulardan geçen su soğuyarak evin soğutma ihtiyacını karşılamaktadır. Borular evin içinde bir termostata bağlanarak evin içindeki ısıyı dengelemektedir.
 

Şirket Dandelion sisteminin kurulumunun zahmetsiz olduğunu söylüyor. U-şeklindeki boruların yerleştirilmesi için şirketin birkaç inç boyunda delikler açıyor. Ardından bir teknisyen 2-3 saat içinde evin içindeki sistemi kuruyor ve sistem birkaç gün içerisinde çalışır hale geliyor. Sistem kurulduktan sonra 6-12 ay arasında sadece hava filtresi değiştirilerek periyodik bakımları yapılıyor. Normal bir ısınma sisteminin ömrü 25 yıl iken yer altına kurulan bu sistem yaklaşık 50 yıl kullanılabiliyor.


Yetkililerin açıklamalarına göre sistemin kurulum maliyeti 20.000 dolar seviyelerinde. Ancak şirket bu ücreti peşin almak yerine ayarlı bir ödeme planı sunmakta. Jeotermal ısıtma ve soğutma teknolojisi yenilebilir enerji kaynağına sahip olduğu için ısıtma ve soğutma kaynağı asla tükenmeyecektir ve aylık faturalar öngörülebilirdir. ABD’de bir evin ısıtma ve soğutması için petrol ve propan kullanan bir ev sahibi aylık 210 dolar yıllık ise yaklaşık 2.500 dolar harcamaktadır. Dandelion’un sıfırdan kurulumu ve diğer tüm maliyeti kısa süre içerisinde kendisini amorti edecektir.


Kaynak:


Dandelion

Yazar: Samet Özgül

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.