elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Depolamada Sıra Dışı Yöntem |
Su Altı Depolama Balonları

Geleneksel enerji sistemlerinin alternatifi olan güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi sistemlerin enerji sektöründeki payı her geçen gün artmakla beraber, bu sistemlerin zayıf ve yetersiz kaldığı durumlarda geleneksel enerji sistemleri ile ihtiyaç karşılanmaktadır. İşte bu noktada Kanadalı Hydrostor şirketi dünyada ilk kez yenilenebilir enerjiyi basınçlı su altı hava balonları ile enerji depolayabilecek bir sistemi icat ettiklerini Kasım 2015 tarihinde duyurdu.



A- A+
01.12.2015 tarihli yazı 15135 kez okunmuştur.
Şirket, şu an sahip olduğumuz enerji depolama bataryalarına göre iki kattan daha fazla uzun ömürlü ve daha az maliyetle depolayabilecek sistem geliştirdiklerini belirtiyor. Bu proje kapsamında ilk tesis Toronto şehri yakınında bulunan Ontario gölünün 55 metre altındaki yüzeye sabitlenmiş ve elektrik şebekesine bir boru hattı ile bağlı olan balonlarla kuruldu.
 

Sistemin temelini basınçlı hava oluşturuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji Hydrostor tescilli teknoloji ile basınçlı havaya dönüştürülürken, bu işlem esnasında ortaya çıkan ısı ise bir dönüştürücüsü yardımıyla depolanıyor. Bu aşamada üretilen basınçlı hava göl tabanının altından giden boru hattıyla balonlara aktarılıyor. Akümülatör görevi gören su altı balonlarında kullanılan malzemelerle batık gemileri yüzeye çıkarmak için kullanılan balonlardaki malzemeler aynıdır. Elektrik talebinin az olduğu zamanlarda enerji basınçlı hava şeklinde depolanır. Elektrik talebini üretimin karşılayamadığı zamanlarda depolanan basınçlı hava, elektrik üretimini sağlayacak jeneratörlere gölün suyunun statik basıncının etkisi ile iletilir. Bu balonlardan herhangi biri 330 eve yetecek gücü depolayabilirler.
 

Enerjiyi basınçlı hava kullanarak depolamak 1870’lerden beri bilinen bir yöntemdir. O zamanlar sıkıştırılmış hava yeraltı bölmelerde, borularda ve küçük tanklarda depo edilmiştir. Su Altı depolama fikri ise 1980’li yıllarda denize kıyı bölgelerdeki rüzgardan elde edilecek enerjiyi depolama sorununu gidermek için ortaya çıkmış bir fikirdir.


 


Bu yeniliğin bir kilometre taşı olduğunu ve Hydrostor'un kesikli ve az miktardaki yenilenebilir enerjiyi maksimize etme ve depolama yeteneğini göstermesi bakımından önemli olduğunu belirten şirketin genel müdürü CurtisVanWalleghem; şirket olarak amaçlarının bu teknolojiyi küresel ölçekte yeşil enerji sistemlerinde depolama sorununu giderecek şekilde ticarileştirmek olduğunu 18 Kasım 2015 tarihli basın duyurusunda belirtmiştir.
 

 
Kaynak:
 
Sciencealert
Hydrostor
spectrum.ieee

Yazar: Fatih Alparslan
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.