elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın En Uzun DC Elektrik İletim Hattı:
Rio Madeira

Yapımı 2 yıl süren ve 2013 yılında faaliyete geçen Rio Madeira iletim hattı 2,375 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun iletim hattı olma özelliğini taşıyor. Mühendislik harikası Rio Madeira iletim hattının ayrıntıları haberimizde.



A- A+
26.09.2016 tarihli yazı 15360 kez okunmuştur.
2.375 kilometre uzunluğunda dünyanın en uzun yüksek gerilim dc iletim hattı olan Rio Madeira  iletim hattı Güney Amerika’nın elektrik mühendisliği alanındaki en etkileyici eseri. Rio Madeira tamamlanmadan önce dünyanın en uzun yüksek gerilim dc iletim hattı 2.090 kilometre uzunluğundaki Çin’de bulunan Jinping-Sunan iletim hattıydı. Rio Madeira yaklaşık 300 kilometre fark ile Jinping-Sunan'ı geçmiş durumda. Yapımı 2 yıl süren bu iletim hattı 2013 Ekim ayında faaliyete geçti.
 

200 milyonun üzerindeki Brezilya nüfusunun en yüksek güç talebinde bulunan eyaleti São Paulo'dur. Dünya'da yıllık ev elektriği kullanım ortalaması 3.500 megawatt saat, Brezilya’da ise bu rakam 2.500 megawatt saat. Brezilya enerji talebini %95 oranında hidroelektrik santrallerden karşılamakta. Rio Madeira yüksek gerilim dc iletim hattı ülkenin kuzey batısında bulunan hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjiyi ülkenin enerji ihtiyacı en yüksek olan São Paulo eyaletine en yüksek verimle iletilmek amacıyla kuruldu.


Alternatifler üzerine yapılan değerlendirmeler sonucunda yüksek gerilim dc iletim hattı kurulmasına karar verilmiş. Yüksek gerilim ac iletim hattı ve çeşitli yüksek gerilim ac-dc hibrit sistemler üzerine de değerlendirmeler yapılmış. Proje ekibi 1,500 kilometrenin üzerinde yüksek gerilim AC iletimde çeşitli sorunlarla ve kayıplarla karşılaşıldığı için yüksek gerilim AC iletim reddedilmiş. Değerlendirmeler sonucunda en az riskli yöntemin yüksek gerilim DC iletim olduğuna karar verilmiş.
 


►İlginizi Çekebilir: Enterkonnekte Sistem Nedir?

Rio Madeira elektrik iletim hattının kurulmasında maliyeti yarım milyar doların üstünde olan daha önce hiç görmediğimiz trafolar kilit rol oynadı. Aşağıdaki videoyu izleyerek yedi tane 400 ton ağırlığındaki ±600 kilowatt  yüksek gerilim dc trafoların İskandinavya’dan Amazon'a  nasıl taşındığını izleyebilirsiniz.
 



Kaynak:

interestingengineering

Yazar: Osman Nuri Koç

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.