elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

ASELSAN’dan Askeri Dış İskelet:
ASYA

IDEF 2017’de bugüne kadarki en geniş standını açan ASELSAN yeni giyilebilir teknoloji ürünü ASYA’yı duyurdu.”Askeri Yürüyüş Asistanı” ya da kısa adıyla ASYA, yardımcı dış iskelet rolünü üstleniyor.



A- A+
18.05.2017 tarihli yazı 12274 kez okunmuştur.

Giyilebilir Dış İskeletin Tarihi

Dış iskeletlerin tarihi geçmişi, savaş tarihinde olduğu gibi sıkıntılı ve hayal kırıklığı ile doludur. 1959 yılında  Robert Heinlein'in bir kitabında dış iskeletin neye benzeyeceğini gösteren bazı çizimler olsa da araştırmacılar bu alanda ilerlemenin uzun bir yol olduğunu fark ettiler. Uzun süren çalışmalar sonucu ilk olarak giyilebilir teknoloji ürünü 2010 yılında ABD’de görücüye çıktı. Proje halkın ilgisini çekse de dış iskeletin çöküşünün nedeni boyutları ve güç tüketimiydi. Büyük metal çerçeveler ve çok sayıda motor askere istenilen performansı sunmuyordu. Çalışmalarına hız veren araştırmacılar yıllar geçtikçe dış iskeletleri daha küçük, daha hafif ve daha özel cihazlara dönüştürdüler.
 



►İlginizi Çekebilir: Robotik Dış İskelet| SuitX
 

Savunma Sanayisinde Dış İskelet

En yeni askeri dış iskelet araçlarında kullanılan malzeme; hafif, dayanıklı ve güvenilir olmalıdır çünkü bir asker uçaktan paraşütle atladığında veya çamurda sürünürken dış iskeletin her türlü etkilere direnç göstermesi gerekir. Askeri koşullarda birçok hareketi mümkün hale getirmek çok sayıda motor gerektirmektedir. Bu yüzden bu alanda her ne kadar gelişmeler yaşansa da tam performanslı ürünlerin seri üretimi için uzun bir süreç gerekmektedir.
 

ASELSAN’IN Başarısı

ASELSAN'ın,  milli imkânlarla ve üniversitelerin yardımıyla geliştirdiği giyilebilir teknoloji ürünü olan ASYA: kullanıcıya; koşma, yürüme, tırmanma ve sıçrama gibi hareketlerde destek veriyor. Kullanan personelin taşıdığı yük bu ürün sayesinde hafifliyor ve daha fazla mühimmat taşımasına izin veriyor.
 

ASYA, başta özel kuvvetler olmak üzere piyade ve jandarmanın ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Personel, geliştirilen bu teknolojiyle zorlu arazi koşullarında bile tam teçhizatla yorulmadan uzun süre yürüyebilecek. Sanal zekâya sahip olan ASYA personelin hareketlerine eş zamanlı olarak yanıt verebilecek ve buda personelin performansında 2-3 kat artış sağlayacak.
Yurt dışında exoskeleton olarak bilinen teknolojik ürünün benzeri birçok ülke tarafından üretilmeye çalışılıyor. Bilinen tek başarı ABD’de DARPA firması tarafından sağlanabildi. ASELSAN tarafından üretilecek olan ASYA kendi türünde ikinci başarılı dış iskelet olacak.

Yazar: Samet Özgül

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.