elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Acıya Tepki Veren Robotlar Geliştirildi

Robot teknolojisi, insani özellikleri baz alarak gelişimini devam ettirmekte. Yürüyebilen, konuşabilen, hatta merdiven çıkabilen robotlar üretildi. Peki ya acıyı hissedebilen? Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
12.06.2016 tarihli yazı 10207 kez okunmuştur.
Robotların yürüyebilmesi, konuşabilmesi veya merdiven çıkabilmesi insan ile robot arasındaki güven duvarını nkırılması için yeterli değil. Hisleri olan ve acıyı hisseden robotlar geliştirildiğinde robotlarla çalışan insanların güvende olacağını düşünen araştırmacılar bu yönde çalışmalarını sürdürde ve sonunda böyle bir robot geliştirdi.

Acının insanları koruyan bir sistem olduğunu, acının kaynağından kaçınan bir sistemin insanları koruyacağını vurgulayan Leibniz Üniversitesi araştırmacılarından Johannes Kuehn ve Evan Ackerman “Robot Yapay Sinir Sistemi” olarak adlandırdıkları projeyi geliştirmeye başladılar.

Sistemin bileşenleri; bir acı kaynağı ve acı kaynağına verilen tepkidir. Araştırmacılar basınç ve sıcaklığı ayırt edebilen parmak ucu sensörü yerleştirdikleri robot kol ile fikirlerini test etmek istediler. Yazının sonundaki videoda görüleceği üzere, robot kolun acıyı hissetmesi ve ne yapması gerektiğine karar vermesi bekleniyor.

 


►İlginizi Çekebilir: İnsan Vücudunda Elektrik Üretimi

 
Robot kol hafif bir acı hissederse, küçük bir tepki vererek acının geçmesini bekliyor ve acı geçtiğinde normal pozisyonunda çalışmaya devam ediyor. Eğer acı hissi büyük ise robot kendini koruma pozisyonuna alıp kilitliyor ve insan operatörün devreye girmesini bekliyor. Bu çalışma robotlara robotların insani özellikleri tanımlanan ilk proje değil. Daha önce DARPA sponsorluğunda yapılan bir çalışmada, çocuk kitaplarını okuyup yanlışla doğruyu ayırt edebilen robot yapılmıştı. Bu çalışmayla insana benzeyen robotlar bir adım daha öne geçti. Bakalım gelecek bizlere neler gösterecek?
 




Kaynak:
 

Spectrum.ieee
 
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.