elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

32 Km Öteden Kalp Ameliyatı

Günümüzde artık hastaların doktora, doktorların da hastaneye gitmesi gerek kalmadı. Gelişen tele tıp teknolojisi ile birlikte uzaktan doktorlar artık hastalarının yanında olmadan tedavilerini yapabilecek.



A- A+
15.09.2019 tarihli yazı 5508 kez okunmuştur.
Hindistan’da bir kalp cerrahı, kendisinden yaklaşık 32 km ötede bir ameliyat sandalyesinde uzanan hastayı, uzaktan kumandalı robotlarla başarılı bir şekilde ameliyat etti. İşlem, Corindus olarak bilinen bir şirket tarafından geliştirilen CorPath GRX robotunun yardımı ile gerçekleştirildi.

Perkütan koroner müdahale olarak adlandırılan operasyonda, CorPath GRX robotu, içerdiği stent ile kalpteki kan damarlarını açma işlemi sırasında kullanıldı. Operasyonu gerçekleştiren Apex Heart Institute’nde görevli Dr. Tejas Patel ameliyatla ilgili “tıpta bir kilometre taşı olan bu operasyonun bir parçası olduğum için çok gururluyum. Uzaktan tedavi için tele-robotların uygulanması, başka türlü mümkün olamayacak uzman dikkati sağlayarak önemli sayıda yaşamı etkileme potansiyeline sahiptir.” dedi. Önceden aynı robotla bu ve benzeri ameliyatlar ameliyat sandalyesinden ancak birkaç metre uzaklıktayken yapılabiliyordu.

 

Ameliyatı yapan cerrahın kullandığı kontrol masasında, robotun hangi farklı bileşenlerinin ne yaptığını gösteren ekranlarla birlikte kontrol ettiği kumanda kolları bulunuyor. Ancak, bu özel işlem için; operasyon ekibi, yüksek hızlı internet bağlantısı kullanarak robota bağlı olan aynı bir uzaktan kontrol masası kurdu. Ayrıca, ekip ameliyat odasına Dr. Patel'e operasyonun ek görüntülerini sağlaması için kameraları ve prosedürün denetimini yapan bir çift cerrahı yerleştirdi.
 

 
İlginizi Çekebilir: Canan Dağdeviren Giyilebilir Kalp Pili

Robotik cerrahi teknolojisinde ilk üreticilerden biri NASA’ya bağlı Ames Research Center’dı ve kurum ilk sanal kliniklerden birini 1999’da üretmişti. Ancak asıl amaç NASA’da çalışan astronotların medikal ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmaktı. Robotik cerrahi, on yıllar boyunca ucuz bir alternatif tedavi olarak lanse edildiği müddetçe daha da popülerleşmeye devam edecek.





Kaynak:

wonderfulengineering.com



Yazar: Semanur Özdemir

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.