elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnternet Bağlantılı Otomobiller |
Makineleşen Dünya 3. Bölüm

Dünya üzerinde kullanımda olan milyarlarca taşınabilir cihazın çevremizi donatmış olması, günlük yaşantımızın normal karşılanan durumları arasında. Ancak otomobillerin İnternet ile birbirlerine bağlı araçların arasına katılması uzak bir fikir değil.



A- A+
06.12.2014 tarihli yazı 9898 kez okunmuştur.
Dünyanın en hızlı gelişen teknolojileri arasında gösterilen Nesnelerin İnterneti(IoT) kavramı otomobil sektörüne giriş yapmasıyla projeler de artmaya başladı. Teknoloji devleri, otomobil üreticileriyle iş ortaklığına giderek İnternete bağlanan otomobil modelini yaygınlaştırmayı hedef edinmiş durumda. Intel, AT&T, Microsoft (Nokia), SAP ve Volkswagen, Toyota, BMW gibi isimler ortak yürüttüğü projelerle dikkat çekiyor.

İnternete bağlı otomobil modeli (connected cars), seyir halindeyken telefon ya da benzer haberleşme araçlarının kullanımının yasak olduğu ya da dikkat dağıtıcı bir unsur olabileceği düşüncelerini akla getirebilir. Ancak otomotiv sektörü, yakın zamanda ve hızla popüler hale gelen akıllı telefonlar ve tabletlerin günlük alışkanlıklarımızı ne kadar değiştirdiğini dikkate alıyor olmalı. Intel'e göre İnternete bağlı otomobil sektörü, akıllı telefon ve tablet sektöründen sonra en hızlı gelişen üçüncü sektör.


 



►İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?


Aynı zamanda bu model, akıllı cihazlarla uyumluluk, navigasyon, sürücü asistanlığı, ses komut sistemleri, çevrimiçi yardım (contextual offers), araç parkı uygulamaları, araç kontrolü ve tanımlama gibi bir çok alanda geliştirilmiş otomobil fikriyle geliyor.
 

Gömülü Sistemlerden Uzaktan Kontrole

Araçların, diğer cihazlarla ve yapılarla olan bağlantısı yine araç içinde yapılandırılmış sistemlerle gerçekleştiriliyor(built-in). Ancak uzaktan erişim ve kontrol düşüncesi (brought-in) Bluetooth, WiFi, GPS gibi teknolojilerle daha kullanılabilir ve ucuz hale geldi. İnternet bağlantılı otomobiller için de bu teknolojilerin harmanlanıp en iyiye ulaşılması hedefleniyor.

 
 

Akıllı Arabaların Önündeki Engeller


Akıllı telefon ve geleneksel otomobilleri birleştiren bu modelin önündeki en büyük engel, seri üretime geçişte yaşanacak zorluklar. Aracın sahip olacağı işletim sisteminin güncellenmeye sürekli açık olması ve uygulamalarla uyumluluğu, üreticileri değişime zorluyor. Bunun yanında değişim, sadece üretim aşamasında değil yeni güvenlik prensiplerinin oluşturulmasında da kendini gösterecek. 2015 itibariyle Avrupa'daki tüm araçların, ciddi bir çarpışma durumunda otomatik rehberle iletişim kurabilen ve yer bildirimi yapabilen eCall sistemine geçirilimesi üzerine çalışılıyor. eCall benzeri sistemler Amerika ve diğer ülkelerde zorunlu hale getirilmesi tartışılıyor.

 



►İlginizi Çekebilir: İlk Akıllı Yol Hollanda'dan


Mobil sektörle otomobil sektörü müşteriye yönelik farklı hedefleri olan sektörler. Otomobil sektörü, mobil sektörle ortak bir yol bulup, güvenilir ve sürdürülebilir bir sistem fikrini, müşterilerine göstermek zorunda kalacak. Bu yolda seçeceği mobil partnerle yapacağı projeler bir miktar risk içeriyor.

Oluşturulacak yeni iş modelinin önünde ise iki temel problem bulunuyor. Birincisi, bu sistemdeki araçların bakım ve onarım masrafları nasıl düzenlenecek? Diğer yandan veri dolaşımı ve kullanımı ile oluşacak masrafların kullanıcıya mobil faturası içinde mi yansıtılacağı tartışılıyor. 

Yukarıda bahsedilen problemler ve görülen engeller, güvenlik ve sağlam bir sistem fikri çevresinde toplanıyor. Uzmanlar, oluşturacakları yeni iş modeliyle çözüm bulmayı amaçlayacak.



 


Kaynak:
 
►forbes.com
►greenbiz.com
►wikipedia.org

Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar