elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Beyni Gibi Çalışan Transistörler Geliyor

İnsanda yaşam devamını sağlayan ve metabolik olayları düzenleyen organa kalp diyoruz. Elektronik cihazlarda ise aynı işlevli parçaya transistör ismi veriliyor. Bilgisayarların, akıllı telefonların, müzik çalarların, televizyonların temel yapı taşlarından biri transistörler. IBM mühendisleri çok daha az enerji harcayan ve bilgisayarların insan beyni gibi çalışmasının yolunu açan yeni bir transistör geliştirdi.



A- A+
23.11.2013 tarihli yazı 15967 kez okunmuştur.
Elektronik cihazların bir nevi kalbi olarak tanımlanan transistörler gün geçtikçe geliştiriliyor. Bu alanda ipi göğüsleyen marka olan IBM sanal ortamda insan beyni gibi çalışabilen transistör üretmenin yolunu buldu.




İlginizi Çekebilir: Transistörler Nasıl Çalışır ?



Transistörü insan beynine benzetmeye çalışmalarının amacı olarak, " Minimum enerji, Maksimum verim." diyen IBM bu slogan doğrultusunda çalışmalarını devam ettiriyor. Yapılan deneylerde elde edilen verilere göre kullanılan materyaller değiştikçe gerekli olan enerji ve ortaya çıkan verim değişiklik gösteriyor. 



Bu materyallerden birisi metal oksit. Araştırmacılar metal oksitten daha güçlü ve daha az enerji harcayan bilgisayar devreleri yaratılabileceğini söylüyor. IBM'in araştırma bölümündeki bilim kurulu üyesi Stuart Parkin çalışmaların sonunda basına verilen demeçte "50 yıllık bir geşmişi olan geleneksel yapıdaki transistörlerin giderek sonu geliyor. Tamamen farklı şekilde çalışacak yeni cihazlar ve materyaller düşünmek zorundayız." dedi.



İlginizi Çekebilir: Galaxy Note 3'mü Yoksa iPhone 5S'mi ?



Araştırmacılar teknolojinin gelişmesine bağlı olarak uzun zamandır büyük ölçüde materyallere bağlı olarak iletkenliği artırmanın yollarını arıyor. Stuart Parkin'in araştırma takımı ilk kez yalıtkan olan metal okside, oksijen iyonları ekleyerek iletken bir hale dönüştürdü.

 


Deney sonrasında Stuart Parkin; " Ortaya çıkan sonuçtan şuan için çok memnunuz ama teknolojinin gelişmesine bağlı olarak iletken metal oksidin yerine kullanılabilecek herhangi bir materyal bütün denge kuramını baştan yaratabilir. " dedi. Bu tarz transistörler, teoride,  "Sıvı ve İyon Akışları İçinde" çalışan insan beynini taklit edebilecek.
 




Transistörlerin Çalışma Prensibini aşağıdaki video da izleyebilirsiniz:


 



 KAYNAK

► Engineering.Com
► ComputerWorld.Com
► PlanetTech.Com
 
Kemalcan HALLI Kemalcan HALLI Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.