elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Airbus'tan Yeni Nesil Modüler Uçak

Airbus'ın geçtiğimiz yıl Silikon Vadisi'nde kurduğu tasarım stüdyosu A3, Transpose adını verdiği bir modüler uçak konsepti geliştirdi. Transpose, farklı işlevlere sahip kabinlerin, uçuşun özelliğine göre uçağa yerleştirilmesine dayanıyor. Böylece çok çocuk olan bir uçakta oyun parkı ya da bir gece uçuşunda yataklı kabinler uçağa yerleştirilebiliyor.



A- A+
22.12.2016 tarihli yazı 7894 kez okunmuştur.

Uçuşun Özelliğine Göre Farklı İşlevli Kabinler

Günümüzde kullanılan uçakların, filmlerde James Bond’un bir barda kokteyl içerek seyahat ettiği uçaklardan farklı görünmesinin bir sebebi var. Havayolu şirketleri mümkün olduğunca fazla yolcu taşıyıp bilet fiyatlarını en optimum seviyede tutmak ve kendi karlarını artırmak için uçakları her geçen gün daha sıkışık hale getiriyorlar.

Ancak uçak üreticisi Airbus bu gidişatı değiştirmek istiyor. Bundan yaklaşık bir yıl önce şirket Silikon Vadisi’nde A3 adlı bir tasarım stüdyosu açtı. Bu stüdyonun amacı Airbus’un yeni tasarımını, rakiplerinden önce geliştirmekti. Bu süre zarfında A3, yeni ve radikal bir fikir geliştirdi: "modüler uçak". Transpose adı verilen bu konsept, uçuşun özelliğine göre uçaklara farklı işlevleri olan kabinler yerleştirilmesini amaçlıyor.



 

Böylece klasik ‘first class’, ‘business class’ ya da ‘ekonomi’ seçeneklerinin yerine uçaklara bir kahve dükkanı, sıra, yatak gibi farklı işlevlerde kabinler yerleştirilebilecek. Örneğin Los Angeles’tan yola çıkan bir uçakta bir yoga stüdyosu olabilecek. Ya da Disneyland’e giden bir uçakta çocukların eğlenmesi için, oyun parkı olan bir kabin bulunabilecek. Airbus’ın bu konsepti, sadece bazı uçuşlarda kullanılması mantıklı olan ancak daha sonra uçaktan çıkartılabilecek gökyüzü barları ya da dükkanları gibi seçeneklerin kolayca uçuşlara eklenebilmesini mümkün kılıyor. Bilgisayarda hazırlanmış bu prototiplerin yanı sıra, modüler uçak fikrinin Airbus’ın 2013’te aldığı patentlerde de yer aldığı görülüyor.
 

Detaylarda Bazı Sorunlar Yaşanabilir

Peki Airbus böyle bir uçağı nasıl oluşturacak?

Aslında şirket çalışmaya sıfırdan başlamayacak. Halihazırda kargo uçağı olarak kullanılan A330 modeli uçaklarda, kargoları yerleştirmek için büyük boyutlu kapılar bulunuyor. Transpose bu uçakları ve büyük kapılarını kargo taşımak yerine uçağın içine modüler kabinler yerleştirmek için kullanacak.



 
►İlginizi Çekebilir: Altimetre Çalışma Sistemi

Ana fikir işlevsel görünse de detaylarda bazı sorunlar yaşanabilir. Örneğin A3, uçağın farklı bölgelerindeki ağırlığın sürekli değişmesine bir çözüm getirmek zorunda. Hem farklı modüllerin farklı ağırlıklara sahip olması hem de yolcuların uçak içinde normalden çok daha fazla gezmesi, ağırlığın sık sık değişmesine yol açabilir.

Bu sorunlar çözülse bile Airbus’ın bu uçakları havayolu şirketlerine satması gerekiyor. Şu anda bir uçaktan maksimum geliri elde etmek için yolcuları mümkün olduğunca az yer kullanarak götürmeye çalışan şirketlerin modüler uçakları satın almak için yeni sebeplere ihtiyacı olacak. A3 buna çözüm bulmak için, daha küçük alana daha fazla yolcu yerleştirmeyi sağlayacak yeni tasarım çözümleri de geliştirebilir. Sonuçta şirketin kuruluş amacı havayolu taşımacılığının mevcut durumunu, yaratıcı tasarım çözümleri ile değiştirmek.

Airbus’ın modüler uçak planı asla hangardan dışarıya çıkmasa bile, uçuş kalitesini artırma ihtimali olan bu tarz çalışmaların tüm yolcuları heyecanlandırdığı açık. Yolculuğu daha konforlu ve eğlenceli hale getirecek tasarımların, havayolu şirketleri tarafından olmasa da yolcular tarafından heyecanla karşılandığını söylemek yanlış olmaz.

 


Kaynak:

fastcodesign
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.