elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ateş Tuğlaları ile Temiz ve Ucuz Enerji

Ateş tuğlaları, karbon içermeyen enerji için düşük maliyetli bir depolama alanı sunuyor. Bu eski teknoloji ürünü ateş tuğlaları, yenilenebilir enerji için elektrik fiyatlarını düşürebilir. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.09.2017 tarihli yazı 8921 kez okunmuştur.

Hititlerden Günümüze Gelen Teknoloji

Yüksek ısıya dayanacak şekilde tasarlanmış ateş tuğlaları, Hititler döneminden bu yana en az 3000 yıllık teknolojik araçlarımızın bir parçasıydı. MIT araştırmacıları, bu eski buluşun dünyanın fosil yakıtlardan uzaklaşmasını sağlayarak ve bunun yerine karbon içermeyen enerji kaynaklarından yararlanmanın kilit bir rol oynayabileceğini belirtiyor.

Ateş Tuğlaları, sıradan tuğlaların sadece bir varyantı olup 1,600 dereceye kadar daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen killerden yapılmıştır. Bu tür yüksek sıcaklık tuğlaları, bugünkü Türkiye’deki Hititler tarafından yaptırılan demir-ergitme fırınlarında olduğu gibi yaklaşık 3.500 yıl öncesine ait arkeolojik alanlarda bulunmuştur. Şu ana kadar bu tuğlaların hala varlığını koruması, dayanıklılıklarının ne kadar yüksek olduğunu kanıtlıyor.



► İlginizi Çekebilir: Şehir için Çiftlik | EkoFarmer
 

Teknoloji Eski, Ancak Potansiyeli Yüksek

Yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yükselmesinin söz konusu olduğu günümüzde, elektrik fiyatlarını belirlenmede büyük bir öneme sahip olabilir. Araştırmacılara göre, talebin düşük olduğu zamanlarda üretilen fazla elektriği kullanmak kilit bir öneme sahip. Örneğin; rüzgar santrallerinde gece güçlü rüzgarlar estiği durumlarda, elektrik enerjisini ısıya dönüştüren elektrik dirençli ısıtıcılar kullanılabilir. Bu cihazlar, yalıtılmış bir muhafaza içerisine konurlarsa, ısı kaybını uzun süre koruyabilen büyük bir ateş tuğlasını ısıtmak için talep  fazlası elektriği kullanabilirler. Daha sonrasında, ısı endüstriyel prosesler için doğrudan kullanılabilir ya da enerji gerektiği durumlarda da onu elektriğe dönüştürecek jeneratörleri besleyebilirler.

MIT’nin Nükleer Bilim ve Mühendislik Charles Forsberg, teknolojik olarak bu sistemin 1920’lerde geliştirilmiş olabileceğini, ancak o zamanlar için bir pazar olmadığını belirtiyor. Forsberg, ABD ve çoğu sanayileşmiş bölgedeki endüstriyel ısı talebinin toplam elektrik talebinden daha büyük olduğuna dikkat çekiyor. Elektrik talebinin aksine, büyük ölçüde ve tahmin edilemeyecek şekilde değişen, endüstriyel ısı talebi söz konusudur ve ek bir ısı kaynağından yararlanarak, bu tuğla tabanlı sistemin sağladığı ısı için neredeyse sınırsız bir pazar sağlayacaktır.

 


► İlginizi Çekebilir: Yüzen Şehir Projesi: Safe Foundation

Fosil yakıt ve karbon içermeyen enerji üretiminin genişlemesi nedeniyle elektrik fiyatlarının düşüşü sürüyor ve yenilenebilir enerji santralleri arttıkça da bu düşüş devam edecektir.

Günümüzde, kilin kimyasal bileşimini değiştirilerek, ateş tuğlaları çeşitli özelliklerde üretilebilir. Örneğin, dirençli ısıtıcıların merkezine yerleştirilen yüksek ısıl iletkenliğe sahip tuğlalar, dirençli ısıtıcılardan kolayca ısı alabilirler. Bu tuğlalar, endüstriyel kullanımda ısıyı taşımak için kullanılacak olan üflenen soğuk havaya, bu ısıyı kolayca verebilirler. Ancak bu yapının dış kısımları için kullanılan tuğlalar çok düşük ısı iletkenliğine sahip olmalıdır ki, böylece merkezi tuğla yığınının ısısını korumaya yardımcı olan yalıtım, izolasyon sağlanmış olur.

FIRES sistemi üzerindeki akım sınırı, direnç ısıtıcılarıdır. Mevcut düşük maliyetli, güvenilir ısıtıcılar yaklaşık 800°C’ye kadar çıkabiliyor. Forsberg, tuğlaların kendilerini elektriksel olarak iletken hale getirebildiklerini, böylece ısıyı üreten ve depolayan kendi başlarına düşük maliyetli dirençli ısıtıcılar olabileceklerini iddia ediyor. Bunu da zımpara gibi kullanımlar için üretilmiş olan silikon karbür malzemesi ile sağlanabileceğini ileri sürüyor. Sistemin tam ölçekli prototipinin 2020 yılında kurulması bekleniyor.

Kaynak:

►MIT
►interesting engineering
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.