elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüzen Şehir Projesi:
SAFE Foundation

Su taşkınlarına karşı önceden önlem almak yerine genellikle bir kaçış planı çiziyoruz. Daha sonra şehir alt yapıları yeniden tasarlamak zorunda kalıyoruz. SAFE Foundation projesi şehirleri tıpkı bir gemiye dönüştürerek, suyun üstünde kalmalarını sağlıyor.



A- A+
16.09.2017 tarihli yazı 7273 kez okunmuştur.
İklim değişikliği selleri daha sık ve şiddetli hale getiriyor. Son 36 yılda, ABD'de 26 sel olayı toplam 110 milyar dolar zarara neden oldu. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi geçtiğimiz günlerde Florida sahil bölgelerinde deniz seviyesinin her yıl bir inçin üçte biri kadar yükseldiğini belirtti. Hatta bazı bilim insanları, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar altı feet veya daha fazla artabileceğini de düşünüyor.

Taşkınlara karşı pek çok hükümet/belediye ön görülebilir tepkiler veriyor; geri çekil, uzaklaş, sel felaketini bekle ve felaket sonrasında yapıları yeniden inşa et. Greg Henderson isimli mimar kabullenmenin ötesine geçerek yeni bir tasarım oluşturdu. Bu tasarım ile topluluklar selin üstünde yaşayabilir ve herhangi bir zarara uğramadan sel felaketinden kurtulabilir.

Henderson’ın kurucusu olduğu Arx Pax, esnek inşaat teknolojileri geliştiren Kaliforniya merkezli bir firması. Daha önce prefabrik beton pontonlar üzerinde sadece birkaç metre suyla yüzen yenilikçi bir bina tasarlayan Henderson, yaşam alanlarının sel sularının üstünde yükselip, sular geri çekildiğinde bozulmadan ve normal zemin seviyesine döndüğü bir tasarım üzerinde çalışıyor.

► İlginizi Çekebilir: Nvidia'nın Akıllı Şehir Projesi
 

Nasıl Çalışıyor?

Tasarıma göre ilk olarak 10 metre derinliğinde ve yandaki nehir veya koya bağlı olan geçirgen bir muhafaza gemisi kazılır. Muhafaza gemisi, geçirgenliğini korumak için geçirgen prekast beton bloklarla kaplanır. Örneğin; muhafaza gemisi yüzeyin 5 metre altındaysa, alt kısım 5 metre suyla dolu olacaktır. Su tablasının doğal dalgalanmalarına bağlı olarak karterden gelen akış hızı, doğru derinliği korumak için buna göre ayarlanacak.
 


► İlginizi Çekebilir: Akıllı Altyapı: Geleceğin Anahtarı

8 feet x 10 feet x 20 feet boyutlarında prefabrik beton pontonlar gruplar halinde monte edilir, cıvatalarla kilitlenir ve geniş, sabit bir platform oluşturmak için gerilir. Pontonlar düşük geçirgenlikli, 7.500 psi'lik bir betondan yapılır. Tamamlanan platform muhafaza teknesinin yüzeyi üzerinde yüzer.

Platform muhafaza teknesinin karşı taraflarına demirlenmiş bir kablo sistemi ile yerinde tutulur. Kablolar, platformu aynı x-y veya yatay konumda tutar. Ancak kablo, platformun dikey olarak yükselip alçalmasına izin verecek kadar gevşek bırakılır.

Şu anda Henderson'un ilk pilot projesi 1,5 dönümlük kullanımlı tasarım inşa edilmek üzere, San Francisco Körfezi'ndeki bir taşkın alana yaklaşık bir yıl içinde başlanacak. Ardından iki yıllık bir inşaat dönemi sürecek. Ayrıca, her yıl taşkınlara maruz kalan Pasifik Okyanusu'ndaki küçük bir ada ülkesi olan Kiribati Cumhuriyeti bir pilot proje düşünüyor. SAFE Foundation sisteminin en az 100 yıl dayanıklı olması bekliyor.




 Yüzen şehir projesinin ayrıntıları için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.


 


Kaynak:

asme
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.