elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Eski Dönemden Kalan Betonlar Test Ediliyor

Eski döneme ait mimari yapılar, ilginç mühendislikleri ile günümüz araştırmacılarının dikkatini çekiyor. Sağlamlıkları ile günümüz yapılarını geride bırakan çelik kullanılmayan Romalı’ların mimari yapıları, betondaki özel kimyasal etkileşimleri ile yeni bir araştırma konusu oldu.



A- A+
15.09.2017 tarihli yazı 6713 kez okunmuştur.
Roma Dönemi’nden kalan binalar, köprüler, kemeler, yollar, iskeleler, dalgakıranlar Roma mühendislerinin tasarladıkları iç harç sayesinde halen tüm sağlamlığıyla duruyor. Roma beton liman yapıları, şaşırtıcı bir şekilde aşınıdırıcı tuzlu su ortamlara rağmen 2.000 yıldan uzun süredir sağlam kalmayı başardı.

Romalılar, harç oluşturmak için volkanik kül ile kireci katılaştırdı ve daha sonra volkanik kaya parçaları (agrega) içinde karıştırdı. Bu malzeme, yoğun nakliye limanlarını korumak için sahil boyunca büyük ölçekli iskeleler ve dalgakıranların yanı sıra Roma'daki Panteon ve Trajan Markets da dahil olmak üzere çok etkileyici yapılar inşa etmek için kullanıldı. Günümüzdeki en iyi çimentolarından biri olarak gösterilen Portland çimentosu, inşaat demirleri ile güçlendirildiğinde bile aşındırıcı tuzlu su ortamında 100 yıl kadar dayanabiliyorken, Romalı’ların beton karşımı 2.000 yılı aşkın süredir bu koşullara dayanabiliyor.

 
► İlginizi Çekebilir: Esneyebilen Beton Üretildi
 

Eşsiz Mineral Kimyası

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Utah Üniversitesi'nden araştırmacılar, İtalya'daki liman yapılarından Roma beton numunelerini analiz ettiler. Araştırmacılar, minerallerin dağılımını haritalamak için bir elektron mikroskobu altında betonun ince bölümlerini inceledi. Ayrıca mikro kırıkları kaplayan minerallerin kimyası ve yapısı hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için X-ışını mikro-kırınım yöntemleri de kullanıldı. Ekip araştırmasında, gözenekli alanları kaplayan, çoğu feldispat gibi diğer minerallerin dağılmasıyla oluşan yüksek konsantrasyonlarda zeolit, fillipsit ve tobermorit keşfetti.
 


► İlginizi Çekebilir: Buz Eriten Elektrikli Beton

Boşlukları dolduran bu minerallerin Romalı’ların betonundaki deniz suyunun kireç ve volkanik küle tepki vermesiyle ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Yani Romalı’lar aslında bilerek suyla tepkimeye giren beton oluşturmaktaydı. Portland çimento gibi günümüz çimentoları ise daha çok su ile tepki vermeyecek şekilde tasarlanıyor.

Araştırmacılar bu betonların yapısını örnek alarak nasıl üretebilecekleri üzerine çalışıyor. Kesin olarak formülü bilinmeyen betonu tekrar üretebilmek için deniz suyu ve volkanik külün farklı kombinasyonları üzerine çalışılıyor. Bu betonların yaygın kullanımı, inşaat sektörünün önemli miktarda karbondioksit üreten yüksek sıcaklık fırınları gerektiren günümüz çimentolarına olan bağımlılığını da azaltacaktır.


Kaynak:


asme
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.