elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Airbus’ın Hedefi:
Hızlı Helikopterler!

Dünya’daki en büyük uçak üreticilerinden olan Airbus’ın yeni hedefi hızlı helikopterler. Peki bu hızlı helikopterlerin özellikleri ne olacak? Nasıl dizayn edilecekler? Bu gibi soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
30.01.2017 tarihli yazı 8177 kez okunmuştur.
Helikopterler genelde havacılık sektöründe savaş uçakları ve yolcu uçaklarının yanında pek önemsenmezler. Fakat Yangın söndürme, ilk yardım, askeri ulaşım vb. birçok alanda sıklıkla kullanılır.

Aslında helikopterler, uçan makinelerin en kompleks yapılarını içerisinde barındırmaktadır. Mekaniksel ve aerodinamik yapıları bu karmaşıklığı artırmaktadır. Airbus tarafından helikopterlerin hızını artırmak için yürütülen yeni projede amaç rotorlu araçlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları göstermektir. Geçtiğimiz yıl yazın dondurulan çalışma bu yıl yeniden başlatıldı ve “misyon göstericisi” olarak adlandırıldı. Airbus'ın Clean Sky 2'ye olan bağlılığının bir parçası olarak tasarlandı. Avrupa Birliği destekli olarak yola çıkan proje yakıt tüketimi, karbon emisyonları ve gürültü açısından çevre etkilerini de azaltacak. Bu nedenle de genel olarak Clean Sky 2 olarak bilinmektedir.

 

Peki hızlı bir helikopter yapmanın amacı nedir?  

Bu sorunun cevabı hayat kurtarma kabiliyetinin diğer araçlara göre oldukça yüksek olmasıdır. Günümüzde artık helikopterler çoğunlukla ambulans özellikli dizayn edilmektedir ve sayıları da gün geçtikçe artmaktadır. Zor arazide arama ve kurtarma yapabilmeleri, istenilen yerlere düz bir şekilde iniş yapabilmeleri gibi diğer hava araçlarında bulunmayan özelliklere sahiptirler.

Bu tür nedenlerden dolayı helikopterlerin hızlarını artırma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Çünkü gidilecek mesafeyi de en hızlı ve en güvenli şekilde almak gerekliliği önem kazanmıştır. Kurtarılacak kişinin yaşamının dakikalara ve hatta saniyelerin bile önemli olduğu günümüzde bu tür çalışmaların artması beklenmektedir.

Airbus Helikopterleri Teknik Sorumlusu Jean-Brice Dumont şöyle konuştu; "Helikopter taşımacılığının geleceği için vizyonumuzu geniş tutmaya ve bu konuda cesur adımlar atmayı planlıyoruz. " dedi ve ayrıca “ Clean Sky 2’de  yalnızca daha hızlı gitmeyi değil, aynı zamanda maliyet, sürdürülebilirlik ve performans arasındaki en iyi dengeyi bulmak hedeflenmiştir. Genellikle artan hız ve menzil ile ilişkili maliyet engelini kırmak ve Avrupa vatandaşlarına en çok ihtiyaç duyduğu acil veya kapıdan kapıya nakliye hizmetleri sunarak 2030 ve sonrası için yeni vizyonların önünü  açmak istiyoruz.” dedi.

 

►İlginizi Çekebilir: 18 Rotorlu İlk Helikopter

Hızlı helikopterlerin özellikleri nelerdir?

Performans açısından yeni helikopter rakamları oldukça etkileyici. Airbus, geleneksel bir helikoptere göre % 50 daha hızlı uçacağını dahası geleneksel bir helikoptere göre  yüzde 15 daha az yakıt kullandığı belirtti.

Airbus'ın Clean Sky 2 ortakları ise Avrupa'ya yayılıyor. Avrupa genelinde Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya gibi birçok ülke ortaklaşa bir çalışma yürütmektedir.


Kaynak:


theengineer.co.uk
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.