elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Tarafından Bestelenen Şarkı:
Daddy’s Car

Hayran olduğunuz müzik grupları dağılabilir hatta sevdiğiniz sanatçılar yıllar önce ölmüş ve yaşadığınız dönemde onları hiç görememiş olabilirsiniz. Onların üreteceği yeni eserler de yoktur artık. Peki, akıllı robotlar tarafından sevdiğiniz sanatçılar yeniden canlanacak deseler ne hissedersiniz? Fiziksel olarak canlanmasalar da onların eserlerine benzeyen müzikler üretilecek deseler ne düşünürsünüz? Artık bu bir hayal ya da sadece bir düşünce değil, tamamen gerçeğe dönüştü.



A- A+
15.10.2016 tarihli yazı 9196 kez okunmuştur.
Araştırmacılar son zamanlarda yapay zeka tarafından üretilen ilk pop şarkısını açıkladı. Bazı sanatçıların bu durum karşısında robotlar sanatımızı elimizden alacak diye morallerini bozabilir. Sanatçılar bu duruma kızsalar bile onlar da yapay zeka tarafından üretilen eserler karşısında hayranlığa düşecektir.  Peki, yapay zeka tarafından bestelenen Beatles vari ilk pop şarkısı olan Daddy’s Car nasıl yapıldı?

"Yapay zeka tarafından üretilen müzikle zamanda yolculuk yapabilirsiniz"

Sony CSL laboratuvarı tarafından, FlowMachines denilen bir sistem kullanılarak üretilen şarkının adı Daddy’s Car. Bu şarkıyı dinleyerek bir zaman makinesiyle Beatles’ın 1960’lı yıllarına yolculuk ediyor gibi hissedebilirsiniz veya Brian Wilson’ın üyesi olduğu BeachBoys’u dinliyor hissine kapılabilirsiniz.
 


►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ve Çin Odası Deneyi

Gerçeküstü bir müziğe sahip olan şarkının sözlerini genel anlamda Fransız besteci BenoîtCarre yazdı ve ekip Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin ve ColePorter stillerinin dahil olacağı ikinci bir parça üzerinde çalışıyor. Bu parçanın adı ise “Sayın Gölge” olacak.
 

Daddy’s Car Nasıl Oluşturuldu?

Şarkının, yapay zeka tarafından yazılan parçası; melodiyi, orkestrasyon kısmını ve mix parçalarını (ses mühendisleri ilerleyen zamanlarda daha farklı adlandırmalar yapacak) belirliyor. Orkestrasyon için Carrê ilk olarak bir stil seçti. Yani bir yazılım tarafından melodi alınarak, 13.000 öncü parça ile karıştırıldı ve farklı stiller harmanlandı. Değişik melodiler birbirine karıştırılarak yeni bir beste elde edildi. Kullanıcının, paletler arasından bir orkestrasyon stili seçmesi gerekiyor. Bu palette özellikle solo kayıtlar mevcut. Örneğin, Brezilyalı bir gitaristin kaydettiği Girl fromIpenema var. Kullanıcı bu kaydı seçip, öncü parça üzerine yerleştirebilir ve böylelikle bu müzik stiline yakın bir şarkı üretilebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Yapay Sinir Ağları

Yazılım, belirli şarkı tarzını temel alabiliyor. Örneğin melodi olarak 60’lı yılların Beatles’ını seçebiliyor. Pachet, “eğer ses kaydı yerine elinizde akorlar varsa da, sistem bu akorlar üzerinden de öncü parça aracılığıyla bir beste oluşturabileceğini” söylüyor. Bu da demek oluyor ki belirli akorların üs olarak kullanıldığı bir şarkı olmazsa da yapay zekâ müziğin yerini alabilir. Henüz veri tabanı çok geniş olmasa da gelecekte büyük bir veri tabanı oluşturulacak. Kullanıcıların seçeceği pek çok seçenek yer alacak. Bu noktada önemli olan şey ise doğru melodi türünü belirlemektir. Makineler, takviye bir program aracılığı ile öğretilenleri öğrenebilir. Doğru müzik türünü seçebilir ve insan kulağına daha uygun müzik türlerini seçmeyi öğrenebilir.

Pachet’e göre sistemin temeli oluşturuldu fakat hala istenilen düzeyde değil. Uzun süreli bir korelasyon kurmak için sistem üzerinde çalışılıyor. Yapay zeka için küresel bir tını oluşturmak ayrıca bir zorluk içermekte. Bunun sebebi ise bilgisayarların hala bütünsel düşünmede iyi olmamasıdır.

 

 

Sanal Şarkıların Geleceği Nasıl Olacak?

Şarkının sözleri yapay zeka tarafından yazılsa da teknoloji henüz Flow Machine sistemineentegredeğil. Gelecekte, makineler daha sistemli düşünecektir ve parçalar çok yönlü bir şekilde oluşturulacaktır. İleride müzisyen gibi düşünen ve güzel şarkılar oluşturan sanatın diğer dallarında da yaratıcılıklarını konuşturan makinler hayatımızda yer alacaktır. Dağılmış bir müzik grubunu anımsatacak neredeyse onunla aynı olan bir müzik ile karşılaştığınızda acaba bu müzik grubu yeniden mi bir araya geldi diye düşünebilirsiniz fakat bu bestenin bir yapay zekâ tarafından yapılma ihtimalini de göz ardı etmeyin.




Kaynak:

Livescience
Cbsnews

 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.