elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye’nin İlk Milli Helikopter Motoru TEI-TS1400 Test Edildi

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) tarafından üretilmiş olan ilk milli helikopter motoru olan TEI-TS1400’ün teslimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı törenle gerçekleşti. TEI-TS1400, 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülmekte olan ve yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ilk Genel Maksat Helikopteri GÖKBEY’de kullanılacak.



A- A+
06.12.2020 tarihli yazı 8121 kez okunmuştur.
TEI’de incelemeler için bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, motorun test işlemlerini inceledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans katılımıyla gerçekleştirilen bu törende ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400 canlı yayında çalıştırılıp test edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi havacılık başta olmak üzere, her türlü motor tasarımı ve üretimi alanında adres ülke yapma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz." dedi.

Törenin ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK komuta kademesi ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, tesisi gezerek faaliyetlerle ilgili bilgi aldı. Motorun başarıyla çalışmasından sonra Hulusi Akar ve Mustafa Varank, bu projede emeği olanları tebrik etti.



 

8 Yıllık Proje

Turboşaft Motor Geliştirme Projesi 8 yıllık bir proje ve tamamı TEI’nin Eskişehir, Ankara ve İstanbul Mühendislik Ofisleri’nde bulunan yaklaşık 250 kişilik bir mühendislik ekibi projede yer aldı. Turboşaft Motor Geliştirme Projesi 8 Mart 2017 tarihinde resmi olarak başlatılmıştı.Bu proje ile motor sistemlerinin yerlileştirilmesi ve bu projelerin yerlilik oranları artırılırken dışa bağımlılıklarının azaltılması hedeflenmekte. TEI-TS1400 ilk Genel Maksat Helikopteri GÖKBEY’de kullanılacak.


 
İlginizi Çekebilir: Motor Sıcaklık Koruması Nedir?
 

GÖKBEY

Motorun Teknik Özellikleri
Kalkış Gücü (Deniz Seviyesi Statik): 1.400 shp
30 sn. Tek Motor Gücü (Deniz Seviyesi Statik): 1.660 shp



Kalkış Gücü/Ağırlık: 8,54 (shp)/(kg)
Servis Yüksekliği: 20.000 ft
Çıkış Şaft Hızı: 23.000 rpm

 
Kaynak:


TEI
TUSAŞ

Pelin Turan Pelin Turan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.