elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Periyodik Tablo Yayınlandı

Araştırmacılar, birçoğumuzun bildiği elektronik orbitallere bağlı olan periyodik tablo yerine nükleonik orbitallere bağlı yeni bir periyodik tablo hazırlandı. Bildiğimiz periyodik tabloda kararlılığı ifade eden soygazlar varken, bu tabloda çekirdeğin kararlılığını ifade eden süper çekirdekler var. Detaylar haberimizde...



A- A+
07.06.2020 tarihli yazı 7437 kez okunmuştur.
İlk periyodik tablo 1869 yılında Dimitri Mendeleyev tarafından yayınlandı. Bu tabloda elementler atom kütlesine göre sıralandı.  Mendeleyev yaptığı çalışmalar sonucunda elementlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin atom kütlesi ile ilişkili olduğunu fark etti. Atom kütlesine göre yaptığı bu sıralamada birbirini izleyen elementlerin değerliklerinin ve diğer özelliklerinin, belirli sayıda elementten sonra tekrarladığını, yani bu özelliklerin periyodik olduğunu görmüştür. Günümüzde periyodik tablo güncellenerek artan atom numaralarına göre sıralanmıştır.



Şekil 1:Nucletouch Periyodik Tablo

►İlginizi Çekebilir: Atom-by-Atom Tekniğiyle İki Yeni Manyetik Malzeme Oluşturuldu

 
Aynı zamanda elementlerin periyodik olarak tekrar eden özelliklerinin atomun temel haldeki elektronlarının orbitallerdeki dizilişi ile alakalı olduğuna karar verilmiştir. Yani benzer elektron dizilişine sahip elementlerin  benzer özellikler gösterdiği anlaşılmıştır. Elektron orbitalleri modelinde her bir katmanın sırasına n denirse o orbitale gelecek maksimum elektron sayısı 2n*2 formülü ile belirlenir. Bu dizilişe göre kararlı elementlere ait atom numaraları sırasıyla 2, 10, 18, 36, 54, 86, 118'dir. Bu atom numarasina sahip atomlar soygaz olarak adlandırılır. Bunlar atomun kararlı halindedirler ve tepkimeye girmezler.  

Şekil 2 :Modern Periyodik Tablo

►İlginizi Çekebilir: Marie Curie Bilim Uğruna Kaybedilen Bir Hayat

 
Kyoto Üniversitesinde yapılan bir çalışmada elementler nükleonik orbitallere göre sıralayan bir tablo oluşturuldu. Atom çekirdeğindeki orbital yapısı artan bağlanma enerjisi, nükleer yarıçapın süreksizlikleri, nötron ve proton ayırma enerjileri ve artmış uyarılma enerjisi tarafından kanıtlanmıştır. Bu  tabloda kararlı elementlerin atom numaraları sırasıyla 2, 8, 20, 28, 50, 82, 126 'dır.

Bilim insanları bu yeni tabloyu nucletouch tablosu, kararlı proton sayısına sahip çekirdekleri süper çekirdek olarak adlandırdı. Aynı zamanda kararlı yapıya sahip olmayan çekirdeklerin nükleer bozulmaya daha yatkın
olduğu fark edildi. Bu yapılan çalışmadan nükleer sistemler ve elektronik sistemler arasındaki farkı incelemek için faydalanılabilir. Aynı zamanda doğadaki olayları anlamak için farklı bir bakış açısı sağlıyor.
 

Kaynak:

►interestingengineering
►springer

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.