elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Politikacıların Telefonda Geçirdiği Süreyi İzliyor

Belçika’dan bir yazılım geliştirici insanların bir toplantı sırasında telefonlarına bakarak ne kadar zaman geçirdiklerini izleyen bir yazılım geliştirdi. Detaylar haberimizde.



A- A+
08.08.2021 tarihli yazı 4236 kez okunmuştur.
Hepimiz önemli bir toplantı veya konferans sırasında konuşmacıyı dinlemek yerine telefonlarıyla ilgilenen kişilerle karşılaşmışızdır. Artık elimizde bunu denetleyebilecek bir araç var. Belçikalı politikacıların toplantılar sırasında telefonlarında vakit geçirmelerinden rahatsızlık duyan ve kendine Dries Depoorter ismini veren bir yazılım geliştiricisi bu süreyi takip etmek için yapay zeka destekli bir yazılım geliştirdi. Flemish Scrollers adı verilen bu yazılım Python ile yazılmış ve makine öğrenmesi ile yüz tanıma sistemi kullanarak çalışıyor. Belçika yasalarına göre meclislerindeki tüm görüşmeler halka açık olmalı, bu nedenle parlementonun tüm toplantıları YouTube üzerinden canlı olarak paylaşılıyor. Flemish Scrollers yazılımı da bu yayını takip ederek politikacıların telefonlarında geçirdikleri süreyi takip ediyor. Yazılım eğer bir politikacının telefonunda çok fazla vakit geçirdiğine karar verirse o politikacının telefonu ile ilgilenirken kaydettiği ufak bir klibi Twitter veya Instagram gibi sosyal medyada yayınlıyor ve o politikacıyı da paylaşımına etiketleyerek uyarıyor.


 
►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka | 'Nedir?' Serisi 1. Bölüm

Yazılım henüz 5 Temmuzda çıkış yapmış olsa da internet üzerinde çok büyük ilgi topladı. Geliştirici Dries Depoorter: “Çoğu insandan bu projeyle ilgili pozitif geri dönüş alıyorum, negatif geri dönüşler ise politikacılardan geliyor.” dedi. Depoorter ayrıca geliştirdiği yazılımın herhangi bir video besleme ile de çalıştığını ve aslında amacının sadece dikkati dağınık kişileri takip etmekten daha fazlası olduğunu belirtiyor.
 
Dries Depoorter, geçmişte yaptığı birkaç çalışma ile kendini bir sanatçı olarak tanımlıyor. Bu çalışmalar arasında sadece %5’in altında şarjınız kaldığında kullanabildiğiniz bir mesajlaşma uygulaması olan DieWithMe, etrafında dönebilen ve gördüğü her şeyi betimleyebilen bir kamera Surveillance Speaker ve sokaklarda bulunan izlenebilir kameraları takip ederek geçmemesi gereken yerde karşıdan karşıya geçenleri tanıyabilen bir yazılım olan Jaywalking de var. Depoorter bu yaptığı işler ile aslında gelişen teknolojinin barındırdığı potansiyel tehlikelere dikkat çekmek istiyor. Son projesi olan Flemish Scrollers ile de yüz tanıma ve yapay zekanın özel yaşamımızda ortaya çıkarabileceği problemlere dikkat çekmek isteyen Depoorter, hedefine politikacıları aldığından yüksek ihtimalle onları amacı doğrultusunda harekete geçirebilir.


 
►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ve Çin Odası Deneyi

Özellikle pandemi sırasında ciddi derecede artan özel hayata yönelik müdahalelere karşı Depoorter bir adım atmak istiyor fakat bu çabaların sadece dünyanın belli bir kısmında yasal tabanı var. Dries Depoorter yaptığı bu işlerle ve özellikle Flemish Scrollers ile gelecekte bunu değiştirmeyi hedefliyor.


Kaynak:


interestingengineering.com

Melih Eren Genç Melih Eren Genç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.