elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka İnsanlığın Sonunu Getirebilir mi?

2001: Space Odyssey ve Terminator gibi filmler insanoğlunun aklındaki cevapsız soruları dile getirdi. Robotlar insanoğlunun sonunu getirebilir mi? Bugün akıllı telefonlar, insansız taşıtlar, kelime tahmin algoritmaları ne kadar hayatı kolaylaştırsa da bu küçük yenilikler robotların egemenliğine giden bir yolun ilk adımları olabilir mi?



A- A+
19.12.2014 tarihli yazı 9084 kez okunmuştur.
Bu tartışmaya ünlü fizikçi Stephen Hawking de dahil oldu. Stephen Hawking, BBC’ye verdiği demeçte, konuşmasını sağlayan sistemin yeni sürümünde kelime tahmininin hızlı bir şekilde yapılmasının faydasından bahsederken (konuşmasına yardımcı olan bilgisayar Hawking’in daha önce kullandığı kelimelerin istatistiğini inceleyerek bir sonraki söyleyeceği kelimeye dair tahminlerde bulunabiliyor) bu kelime tahmin algoritmalarının aynı zamanda bilgisayarların gelişimini hızlandıracak yönde bir etkisi olabileceğine değinen Hawking, birçok yapay zeka alanında çalışmış olan kişiyle aynı endişeyi paylaştığını söyledi.
 



►İlginizi Çekebilir: Hawking Işıması Nedir?


“İnsanoğlu tam anlamıyla yapay zekayı icat ettiği gün, yapay zeka kontrolü ele alıp kendini yeniden dizayn etme yeteneğine de sahip olacaktır. Bu da insanların yok olmasına sebep olabilir.”

Şimdi zamanda biraz geriye gidersek, bilgisayar biliminin kurucusu sayılan Alan Turing de 1950’de benzer bir soruyu sormuştu: “Makineler düşünebilir mi?”
 



İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Ve Çin Odası Deneyi


“Teknolojik tekillik” olarak adlandırılan kavram 1967 yılında yapay zeka fikrinin öncülerinden Ray Solomonoff tarafından ortaya atılırken Solomonoff aynı zamanda uyarıyordu:

“Yapay zeka gerçekleşmeden dünya üzerindeki birçok zeki insan olası sonuçlar hakkında araştırma yapmalı, çünkü yapay zeka gerçekleştiği an çok geç kalabiliriz. Şu anda yapay zekanın yakın bir gelecekte var olacağına dair bir tahmin olmasa da makinelerin düşünme yetisini kazanması bir anda ve çok hızlı şekilde gerçekleşecektir.”

 



İlginizi Çekebilir: Yapay Zekaya Giriş 


İnsanoğlu bu konuda o zamandan bu yana sürekli düşünmeye devam etti. Stanley Kubrick’in efsanevi filmlerinden 2001: Space Odyssey, insanoğlunun evrimindeki ilk taş ve sopalardan başlayarak kendi zekasının son noktası olabilecek yapay zekanın icadına uzanan senaryosunda, insanların Jüpiter’e seyahat ederken geminin kontrolünü yapay zekaya bırakmasını anlatıyordu. Yeme, içme, oksijen tüketme ve yorulma gibi zayıflıkları bulunmayan bu makine böylesine uzun bir yolculukta insanoğluna yardım ederken birden kontrolü ele alıp insanlığın sahip olduğu misyonu da üzerine alıyordu. Bu filmin 1968 yılında, Arthur C. Clarke’ın aynı isimli bilim kurgu romanından uyarlandığını biliyoruz ve bilim kurgunun bugün gerçeğe ne kadar yakın olduğunu belki de filmi 1968’de izleyenlerden daha iyi kavrayabiliriz.
 



►İlginizi Çekebilir: Ölüm Makinası Görevine Hazır


Intermind diye adlandırılan kavram da bütün internet ağının birbirine bağlı olmasından ötürü, insanoğlunun sahip olduğu bütün bilginin bir ortak ağda toplanmasını niteliyor. Tarih boyunca biriktirdiğimiz ve 20. Yüzyıla kadar aktarabildiğimiz bütün bilgi artık parmaklarımızın ucunda ve aynı zamanda internetin var olduğu her yerde. Bu da yapay zekanın var olabildiği takdirde bu  bilgilere bizden daha hızlı ulaşabileceği anlamına geliyor, çünkü muhtemelen en hızlı bilgisayarlarımızdan daha hızlı işlem yapabilme kapasitesine de sahip olacak. 
 



► İlginizi Çekebilir: Asimov'un Robot Yasaları Ve Yapay Zeka


Bugün birçok teknolojik cihaz gelişmiş sensörler yardımıyla çeşitli verileri toplayıp analiz edebiliyor ve istatistik tutabiliyor buna akıllı telefonlarımız da dahil. Bu tam olarak yapay zeka kavramını karşılamasa da yakında daha güçlü yorum yeteneğine sahip cihazlarımızın olacağı da kesin.

Teknolojik tekillik, intermind  ya da yapay zeka… Adına ne derseniz deyin Hawking’in ve diğerlerinin paylaştığı endişeyi yakında siz de paylaşabilirsiniz.  





Kaynak:
 
►Iflscience
►2001: A Space Odyssey

Anıl EKER Anıl EKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.