elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uzun Mesafeli Kuantum Işınlanma Artık Mümkün

Kuantum ışınlama, yani fiber optik bir kablo aracılığıyla foton kübitleri göndermek, Fermilab ve ortak kurumlardaki araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından uzun mesafede ilk kez başarıldı. Detayları haberimizin devamında.



A- A+
12.03.2021 tarihli yazı 6426 kez okunmuştur.
ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Laboratuvarı Fermilab ve ortak kurumlar kuantum interneti gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attı. Bilim insanları, kübitleri ilk kez 44 kilometrelik fiber optik ağ üzerinden %90 aslına uygunluk oranıyla gönderdi. Kübitler son teknoloji tek foton dedektörleri ve hazır ekipman kullanılarak fiber optik bir ağ üzerinden ışınlandı.
   
 
► İlginizi çekebilir: Kuantum İnternet Nedir?
 

Kuantum Işınlanma Nedir?

Kuantum ışınlanma, kuantum durumlarının bir konumdan diğerine "bedensiz" transferidir. Kuantum internetinde aktarım, iki veya daha fazla parçacığın ayrılmaz bir şekilde her parçacığın durumlarının diğerinin durumlarını etkileyecek şekilde bağlandığı kuantum dolanıklığı yoluyla elde edilir. Birbirine dolanmış bir parçacık çifti iki ayrı konum arasında paylaşılırsa kodlanmış bilgiler ne kadar uzak olursa olsun ışınlanır.

Fermilab kuantum bilimi programının başkanı Panagiotis Spentzouris "Bu, küresel iletişimi nasıl yürüttüğümüzü yeniden tanımlayacak bir teknoloji oluşturma yolunda önemli bir başarıdır" dedi.


 
► İlginizi çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

Birçok çalışma kuantum ışınlanmasının işe yaradığını kanıtlamıştır. Örneğin, geçen yıl haziran ayında, bilim insanları elektronlar kullanarak kuantum ışınlanmasını gösterdiler.

Bununla birlikte, kuantum ışınlanmasının gerçekleştirilmesi son derece zordur. Çünkü kuantum ışınlanması aktarımın doğruluğunu kolayca bozabilecek çevresel girişimlere karşı oldukça hassastır.

Kuantum ışınlanma başarılı bir şekilde uygulandığı takdirde kuantum internet veri depolama, hassas algılama ve bilgi işlem alanlarını dönüştürerek yeni bir iletişim çağını başlatacaktır.

 

Kuantum İnternet ile Yeni İletişim Çağı

2016 yılında araştırmacılar parçacıkları 4 milden daha kısa bir mesafeye ışınlayarak bir dünya rekoruna imza atmışlardı. Şimdi ise bir yenisine adım atılan bu projenin başarısı, bilgilerin kübitlerde depolandığı ve dolanıklık yoluyla büyük mesafelerde paylaşıldığı bir ağ olan, kuantum internetinin geliştirilmesinde büyük bir katkı sağladı.



Kuantum internetinde çalışan bir kuantum bilgisayarı dünyanın en gelişmiş süper bilgisayarlarının hızlarını 100 trilyon kat aşabilir. Bu nedenle uygulanabilir bir kuantum interneti; veri depolamayı, hassas algılamayı ve hesaplamayı dönüştürebilir ve bilgisayar korsanlığından güvenli yeni bir iletişim çağını başlatabilir.

Kuantum iletişim ağı üzerine yeni çalışmalar gerektirse de ABD Enerji Bakanlığı ülke çapındaki laboratuvarları arasında bir kuantum ağı kurmayı planlıyor.


Kaynaklar:

► siliconrepublic.com
► science.news

 
YAZAR: Cansu ÜSTÜNSOY

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.