elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santral Devreye Alınacak

İskoçya, rüzgar türbinlerini pompaj depolamalı hidroelektrik santraliyle destekleyeceği proje üzerinde çalışıyor. Pompaj depolamalı hidroelektrik santral, ülkenin elektrik üretiminde önemli bir paya sahip olacak.



A- A+
19.07.2018 tarihli yazı 9399 kez okunmuştur.
Günümüzde offshore rüzgar türbinleri daha büyük ve daha iyi olmaya devam ediyor. Bu da daha düşük maliyet ve belki de daha önemlisi daha tutarlı rüzgar enerjisi üretimi anlamına geliyor. İskoçya’da enerji yatırım şirketlerinden biri olan ‘Akıllı Arazi Yatırımları (ILI)’ tarafından önerilen projede, Loch Ness kıyılarına 2.4 gigawatt saatlik pompaj depolamalı hidroelektirk santral kurulması öneriliyor. Pompalanan hidro güç, etkili bir şekilde pil gibi davranır ve gerektiğinde elektrik sağlayabilir.

Proje için Loss Nech Gölü’nün yakınlarında bir tepede 5.4 milyon metreküplük su havuzu oluşturulup ve bu havuz ile göl arasında 2.5 kilometrelik boru hattı inşa edilecek. Böylece tepedeki su havuzundaki su, ihtiyaç halinde serbest bırakılarak 100 metre aşağıdaki göle aktarılabilecek. Tesis, sahip olacağı 400 megawattlık kapasite ile 1 milyon konuta bir saat baştan başa enerji sağlayabilecek. Şirketin bölgedeki nüfusa kadar koyduğu sınır ise 400 bin konuta 6 saat boyunca kesintisiz enerji sağlamak.

Bu pompalanan hidro tesisin kilit noktası, elektrik türbinleri olacaktır. Akan su, elektrik üretmek için onları döndürecek, fakat aynı zamanda, suyu daha düşük bir rezervuardan geriye doğru pompalamak için de yönünü tersine çevirebilecek.

 


►İlginizi ÇekebilirAçık Deniz Rüzgar Enerji Tesisi Kurulacak
 
Pompaj depolamalı hidroelektirk santralin en büyük avantajı, enerji dağıtımı olacak. Gazla çalışan bir üretim tesisinin, çevrimiçi hale gelmesi için yarım saat veya daha uzun bir zamana ihtiyacı vardır. Pompalanan hidro, depolama bataryası kadar hızlı tepki veremez, ancak belirli koşullarda, günümüzde batarya depolama maliyeti, pompalanan bir hidro sisteminin inşasının maliyetine eşit olabilir. Diğer avantaj ise depolama bataryalarının çok az zaman harcayarak oldukça hızlı bir şekilde kurulabilmeleridir. 

Loch Ness projesinin gerekli tüm onayları aldığını varsayarak tamamlanması yıllar alabilir. Şimdilik Projenin tahmini tamamlanma süresi 3 ile 5 yıl arasında değişmektedir.

Dünyada inşa edilen daha büyük pompalanmış hidroelektrik santraller var. Ancak bu projenin önemli bir parçası offshore rüzgardır. Şimdilik, açık deniz rüzgarı maliyeti kara rüzgarından daha yüksek. Açık denizde bulunan türbinler yardımıyla, iletim maliyetlerinin daha düşük olması için çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzdeki en büyük açık deniz rüzgar türbinlerinin kapasitesi 9.5 gigawatt'tır, ancak teorik olarak 50 MW'a ulaşabilirler. Bu ölçek maliyeti büyük ölçüde azaltabilir ve kapasite faktörünü artırabilir (rüzgar türbininin güç ürettiği zaman miktarı). Offshore rüzgar türbinleri daha tutarlı bir şekilde elektrik üretirler, bu da genellikle elektriğin daha fazla değere sahip olmasını sağlar.



KAYNAK:
cleantechnica.com
 

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.