elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kirlian Cihazı ile Wi-Fi Sinyalleri Görselleştirilebiliyor

Newcatle Üniversitesi araştırmacılarından Luis Hernan ortamdaki Wi-Fi sinyallerini farklı renk tonlarında gösteren cihazı geliştirdi. Arduino UNO ile geliştirilen cihazın sürekli hareketlerinin uzun pozlama ile çekilmiş fotoğrafları Wi-Fi sinyallerinin dalgalanmalarını adeta bir sanat eserine çevirdi. Haberin detayları yazımızda..



A- A+
01.06.2014 tarihli yazı 18993 kez okunmuştur.
Kirlian fotoğrafçılığı, yüksek gerilimin ve frekansın olduğu, düşük akıma sahip elektrik alanın bulunduğu ortamlarda nesnelerden yayılan çeşitli ışınımları kamera pozlama süresi ile fotografik olarak yakalamayı sağlayan yarı-profosyönel  bir fotoğrafçılık tekniğidir.
 


 
Newcastle Universitesi araştırmacılarından Luis Hernan, Kirlian tekniğini kendi geliştirdiği cihaz ile bir adım daha öteye taşımayı başardı. Hernan’ın yaptığı çalışmalar sonucunda günlük yaşamda göremediğimiz ancak varlığı her yerde olan Wi-Fi dalgalarının kuvvetlilik derecelerine göre farklı renklerde görünebileceğini keşfetti. Bu çalışma aynı zamanda Digital Ethereal sergisinin de bir parçası olmayı başardı.
 

 


Kirlian cihazı, ev yapımı bir prototip olup kullandığı gerilim ile hem yatay hem de dikey yayılımı tek bir fotoğraf karesi içerisinde gösterebiliyor. Kirlian fotoğrafçılığı genelde sözde-bilim ve doğaüstü çalışmalarda kullanılırken, Hernan bu sıradanlığı farklılaştırarak Wi-Fi sinyalleri üzerinde modern farklıklar görüntülemek için kullandı.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Arduino At Heart Programı

 
Hernan’ın Kirlian cihazı Wi-Fi katmanı yerleştirilmiş Arduino UNO ile yapılmıştır. Bu cihazın özelliği; ortamdaki yerel ağları tarayıp bulduktan sonra algıladığı sinyallerin kuvvet durumlarını(RSSI) 5 farklı renge göre göstermek. Bu renk değişimlerini kameranın uzun pozlama özelliği ile birlikte birleştirince fotoğraf karesinde sinyal gücünün değişimi net bir şekilde görülebiliyor. Fotoğraf çekilirken cihaz sürekli hareket ettiriliyor ve uzun pozlama özelliği ile fotoğrafta renk değişimleri Wi-Fi sinyal gücüne göre değişim gösteriyor, rahatça görülebiliyor. Bu yöntem bir Wi-Fi ağını görselleştirmek için oldukça basit görünse de akıllıca bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.

 


►İlginizi Çekebilir: Kablosuz Güvenlik Kameraları

 
“Uzun pozlama ile cihazın belirli alanda hareketinin çekildiği bir fotoğraf bu.” diyen Hernan: “Bu işlem birkaç dakika sürüyor. Renklerin parlaklığı sebebiyle, her ne kadar kendi bedenimi fotoğraflardan gizlesem de bazı resimlerde ışığın çok yoğun olduğu noktalarda ayaklarımı ve bulanık başımı görebilirsiniz.” şeklinde bir açıklama yapıyor.

 
 

Hernan bu işlemin beraberinde Android kullanıcıları için Googleplay’de kendi uygulamasını da yayınladı. Bu uygulama kullanıcıların kendi Wi-Fi sinyal görselleştiricilerini yapmasına imkan sağlıyor. Hernan ayrıca yaptığı cihazın arduino kodlarını da paylaşıyor. Kirlian cihazının kodlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Kirlian Cihazı Arduino Kodları


 

 

  
Kaynak:

►ElectronicProducts
►DigitalEthereal
 
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.