elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsanları İkna Edebilmenin Önemi

Çok iyi fikirler, projeler, ürünler üretebilirsiniz. Ancak bunları karşınızdakilere aktaramaz ve bu kişileri ürettiğiniz şeylerin çok olduklarına dair karşınızdakileri ikna edemezseniz; yaptıklarınızın değeri yoktur.



A- A+
24.02.2013 tarihli yazı 8509 kez okunmuştur.
Parlak  fikirler üretebilirsiniz, ancak onları karşınızdakilere aktaramadığınız sürece hiçbir önem taşımayacaktır. 
 
Modern dünyada artık her şey çok hızlı değişmekte ve gelişmekte, bu değişim ve gelişimlerin hepsinin temeli insanların akıllarına düşen küçük bir fikirle başladı. Peki, bu fikir tek başına işe yarar mı elbette ki hayır. Fikirlerimizi paylaşmamız gerekir anlatmak, onay almak, projelendirip hayata geçirmek, bu yüzden karşımızdaki kişiyi ikna etmemiz gereklidir. Onun bizim gördüğümüzü görmesini sağlamak bu işe onu inandırmak, yani fikirlerimizi satmak gerekir. Bu konu hakkında Google Inc. kurucu ortağı Larry Page şöyle demiştir; ”Bir şeyi bulmak veya harika bir fikre sahip olmak, büyük bir iştir, ancak yeterli değildir. İnsanları nasıl heyecanlandıracağınızı da bilmeniz gerekir.” Bakın fikirleri satmak insanları kandırmak veya onların ihtiyaç duymadıkları şeyleri satma ustalığı değildir, insanların olayları sizin açınızdan görmelerini sağlamak,  düşüncelerinize ve hayallerinize nüfuz ederek, ardından sizin öğütlediğiniz fikir üzerinde harekete geçmelerini sağlamaktır.



 

Peki insanları nasıl ikna edebiliriz.


Durumunuzu inceleyin; Sizin kendinizi, fikirlerinizi ve hedeflerinizi berrak bir şekilde görebilmeniz gerekir. Fikrinizi farklı kılan şey nedir. Strateji oluşturmanız gerekir. Kimlerle ve hangi sırayla konuşmanız gerekiyor.
 
Engellerle yüzleşin; Bunların başında güven engeli gelir. Fikrinizi satmak istiyorsanız önce karşımızdakinin güvenini kazanmanız gereklidir. 
 
Bir diğer engel iletişim hataları; iletişimde olduğunuz kişilerin konumu, tarzı, o anda bulunduğunuz atmosferde ki tutumlarınız çok önemlidir. 
 
İnanç sistemleri engeli; İnsanlar daha önceden inandıkları bir fikirden bir projeden vazgeçmek istemezler ona alışmış ve güvenmişlerdir. Yeni bir fikir sunulduğunda bunu kabul etmek onları rahatsız edebilir. 
 
Çıkarlar ve ihtiyaçlar engeli; etkin fikir satıcıları karşılarındaki kişilerin çıkarlarına odaklanırlar. 
 
Bu engellerle, ancak kendi karakter ve amacımız sayesinde doğru, dürüst bir şekilde mücadele edebiliriz.
 
Bizlerde mühendisler olarak ikna kabiliyetlerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü ekip arkadaşlarımız, üstlerimiz fikir ve projelerimize inandıkları müddetçe işimizde ilerleyip başarılı olabiliriz. Bu konu hakkında bence en iyi kitaplardan biri olan ‘İnsanların Aklına Girme Sanatı’(Yazarlar:G.Richard Shell,Marıo Moussa) öneriyorum. Yaşamdan bol örneklerle ele alınmış değerli bir kaynak. 
 
 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.