elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gediz Üniversitesinden Hibrit Enerji Santrali

Yenilenebilir enerjiye yönelik çalışmalarını somutlaştıran ve Türkiye'nin en büyük hibrit enerji santralini kuran Gediz Üniversitesi, bu projeyle 100 konutun ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretiyor.



A- A+
03.07.2015 tarihli yazı 9534 kez okunmuştur.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın da 1 milyon TL ile desteklediği, Türkiye'nin en büyük hibrit enerji santralini kuran Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji alanındaki bilimsel çalışmalarını somutlaştırarak hem kampüs elektriğini karşılayacak hem de çevre kirliliğini azaltacak hem de maddi olarak büyük bir tasarruf sağlayacak. Halen otopark olarak kullanılan üç bin metrekarelik alana kurulan tesis, 1600 güneş paneli ve rüzgar türbini ile birlikte toplam 2.2 milyon liraya mal oldu.
 
 
 
 
 
 
100 konutun ihtiyacını karşılayabilecek güçte elektrik üretebilen santral, aynı zamanda çevre kirliliğine de neden olan 450 ton karbon salınımını engelleyecek ve üniversitenin elektrik ihtiyacını en az %60 oranında karşılayarak, yılda 130.000 dolarlık bir tasarruf sağlayacak. Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Kavuk, "Bulunduğumuz coğrafya yılın büyük bölümünde güneşli ve rüzgarlı. Hibrit santralle bu 2 yenilenebilir kaynaktan aynı anda elektrik üreterek yeşil bir kampüs haline geldik. Öğrenci otoparkımızı hibrit santrale dönüştürüp bu atıl alanı elektrik üretir hale getirerek de örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Gediz Üniversitesi olarak ülkemizin sahip olduğu çevreci kaynakların ekonomik değere dönüştürülmesinde öncülük üstlenmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
Santral, aynı zamanda Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi için AR-GE laboratuvarı olarak kullanılacak ve yenilenebilir enerji alanında çalışıyor olan teknik personel için bir uygulama merkezi haline getirilecek. 
 
 
 
Kaynak: 
NTV

Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.