elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EPDK Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Yeni Yönetmelik Yayınladı

5 aydır askıya alınmış olan lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği, resmi gazetede yayınlandı. Bu sayede isteyen herkes başvuruda bulunup, kendi evi ve işyeri için elektrik üretimine başlayabilecek. Detaylar haberimizde...



A- A+
05.10.2013 tarihli yazı 24788 kez okunmuştur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisanssız elektrik üretimi için gerekli mevzuatı tamamladı. Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik ile birlikte kendi elektriğini üretmek isteyenler için başvuruların önü açıldı. Sektör temsilcileri, sektörde yeni bir dönemin başladığını ve  2014 yılında toplam başvurunun 3000 adedi geçeceğini düşünüyorlar. 

Yenilenebilir enerji sektörü bu yönetmeliğin yayınlanmasını uzun zamandır bekliyor. Yaklaşık 5 ay önce başvurular durdurulmuştu ancak yönetmelik de yayınlandıktan sonra şu anda başvurular devam ediyor.  Yönetmeliğe göre gelen en büyük yenilik, üretimdeki 500 kW sınırının 1 MW'a yükseltilmiş olması. Ayrıca bu limit ilerdeki zamanlarda gerekirse Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 5 katına kadar daha yükseltilebilir. 

 

 
 


Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği (LİDER) başkanı Yalçın Kıroğlu'na göre beş aydır sessiz kalan sektörün yeniden çalışır hale gelmesini görmek çok güzel bir duygu. Kıroğlu'na göre artık halk tüketici konumdan üretici konumuna geçebilecek. Sınırın yükseltilmesinin daha büyük şirketler için yararlı olacağını ve üretim için daha da büyük fabrikalar kurulacağını belirten Kıroğlu, belediyelerin içme suyu ve atık suyu iletim hatlarında elektrik üretim tesisi kurabilme imkanının da önünün açıldığını sözlerine ekliyor. Böylece belediyeler, elektrik maliyetlerinin büyük bir kısmını kendileri karşılayabilecek. 

 

 

Peki lisanssız elektrik üretimi nedir? Kamuoyunda bu kavram, isteyenin bahçesinde rüzgar türbini veya çatısında güneş paneli kullanabileceği olarak biliniyor. Üretim fazlasının da elektrik dağıtım şirketlerine satılmasını öngören bu kavram, uygulamaya geçtiği günden beri birçok kişinin dikkatini çekti. Yönetmelik çıkana kadar geçen 5 aylık süreçte durdurulan başvuruların ilk ay yığılma yaptıktan sonra tam gaz devam etmesi bekleniyor. 

Yeni düzenlemeyle lisanssız üretimden lisanslı üretime veya lisanslı üretimden lisanssız üretime geçişler de serbest kılındı. Lisanssız üretim tesisleri, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında enerji alım garantisi de alabilecek. 

 

Solarbaba platformu kurucusu Ateş Uğurel'e göre ise mevzuatın bulunmaması birçok yatırımcının planlarını ertelemesine yol açtı. Ancak şimdi ise durum tersine döndü ve süreç yeniden hız kazandı. Uğurel, sahadaki şirketlerin yatırım planlarının ve üretim fazlası elektriğin satılması durumunun büyük önem kazandığını belirtiyor.

Yeni yönetmelikle sınırsız elektrik üretiminin önü açıldı. Tüketimi fazla olan şirketler 1 MW sınırına takılmadan üretim tesisi kurabilecek. Ancak şebekeye enerji verse bile para alamayacak, sadece kendi elektrik üretim ve tüketim giderlerini karşılamış olacak. Alışveriş merkezleri de aynı şekilde, şebeke'ye enerji satışı yapmadan kendi elektriklerini üretebilecek. 5 ay önceki süreç durdurulmadan önce, 980 başvuru bulunuyordu ve bu başvuruların 659 projesi olumlu sonuçlanmış. Toplam kapasite ise 250 MW'a ulaşmış. Sektör temsilcileri yıl sonuna kadar ise 1500 başvuru olacağını düşünüyorlar. 


 


 


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş'a göre ise yeni başlatılan süreçle birlikte enerji üretmek isteyen insanlarımız için büyük bir potansiyel harekete geçti. Toplu konutların, üniversitelerin ve alışveriş merkezlerinin projeler için sıraya girdiğini belirten Köktaş, potansiyelin 2 katına çıktığını belirtiyor.
 

GÜNEŞE Derneği Başkanı Mehmet Özer ise başvurulardaki sıkıntıyı dile getirdi. Tüm projelerin TEDAŞ'ta tek bir birime toplandığını ve yönetmeliğin daha yeni yayınlanmış olmasına rağmen ciddi sayıda yığılmalar olduğunu belirten Özer,  bu şekilde devam edilirse sıralamadan dolayı birçok projenin onaylanmak için uzun süre bekleme durumunda olacağını ve bu durumun önüne geçilmesi için TEDAŞ bölge müdürlüklerine dağıtım yapılmasının gerektiğini söylüyor. Bir projenin onaylanması için Almanya'da 20 sayfalık bir dosya gerekirken, Türkiye'de 120 sayfalık bir dosyanın gerektiğini de sözlerine ekliyor. 
 
2 Ekim 2013 tarihli 28783 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmelikleri ve Tebliğleri için: Resmi Gazete - Lisanssız Elektrik Üretimi 



Kaynak: 
► Elektrik Mühendisleri Odası 
► Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.