elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araç Pillerinin Geri Dönüşümünde Yeni Yöntem

Elektrikli araçların hayatımıza girmesi ve yaygınlaşmasıyla beraber Elektrikli Araç pillerinin kontrolü daha da önem kazandı. Elektrikli Araç pillerinin geri dönüşümünde yeni yöntem keşfedildi.



A- A+
30.11.2021 tarihli yazı 3193 kez okunmuştur.
Elektrikli araçların popülaritesinin artmasıyla beraber bu araçlara güç sağlayan lityum iyon pillerin de atıkları günden güne büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu soruna en iyi çözüm elbette doğru şekilde tasarlanmış geri dönüşüm uygulamaları olacaktır. Ancak bu çözümler, ekonomik engeller, lojistik zorluklar, teknik kısıtlamalar gibi sebeplerden ötürü evrensel olarak yaygın bir uygulama haline gelememektedir. Bu sebeple ilgili konuda maalesef geri dönüşüm süreci tam anlamıyla oluşmamıştır.


 

Japonya’daki Sumitomo Metal Mining isimli şirket, atık pillerin bileşenlerinin birçoğunu verimli bir şekilde yeniden kullanabilmek için yeni bir yöntem keşfettiğini duyurdu. Şirket çalışanları, elektrikli araç pillerinden bakır, nikel, kobalt ve lityumu elde edebilen ve aynı zamanda elde edilen tozu uygun sıcaklık değerlerine kadar ısıtarak oksijen seviyelerini kontrol etmek için kullanılabilecek bir metod geliştirdi. Bu metodun dünyada türünün ilk örneği olduğunu belirten şirket, çalışmalarına devam ediyor.

Şirket mevcut durumda, küçük hacimli kırılmış piller tedarik ederek geri kazanılan maddeleri şirket içi katot üretiminde kullanmayı planlıyor. Elektrikli Araç pillerinin ezilmesiyle ortaya çıkan maddeleri, benzer kalitelerde ve makul maliyetlerle ticari hacimlerde çıkarmaya yakın olduklarını iddia ediyor.


 

Şirketin planları arasında 2023 yılına kadar büyük bir geri dönüşüm fabrikası kurmak var. Bu fabrikanın, Japonya’da her yıl 7.000 ton kırılmış pili işleyebileceği ve nikel, manganez, kobalt katotlu pillerden 200 ton kobalt çıkartmaya yetecek kapasitede olacağı belirtiliyor. Bu miktar 20.000 adet elektrikli araç için yeterli ve belirli değerli metallere yönelik dünya çapında talep arttıkça, bu gelişme Japonya’nın bu kaynaklara olan yurt içi arzına yardımcı olabilir.



Dünya çapında yeşil teknoloji yaygınlaşırken, elektrikli otomobil pillerinin zamanla kapasitelerinin yaklaşık %30’unu kaybettiği ve 10 yıl sonra değiştirilmesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda elektrikli otomobillerin akülerinde daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı ihtiyacı günden güne artmaktadır. Bu duruma örnek olarak, Avrupa Birliği geçen yıl elektrikli araç pillerinin 2030 yılına kadar en az %12 geri dönüştürülmüş kobalt ve %4 geri dönüştürülmüş lityum ve nikel içermesini gerektiren bir yasa önerdi.

Geri dönüşümün benimsenerek uygulanmasıyla nadir metal madenciliği tarafından oluşan kirlilik büyük ölçüde azaltılabilir. Aynı zamanda elektrikli araçların maliyetlerini azaltarak hem yaygınlaşmasını sağlarken hem de elektriğin gücü hakkında farkındalık yaratarak doğa dostu yenilenebilir enerjilerin bütününe fayda sağlanmış olur.


Kaynak:

► Interesting Engineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.