elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın İlk Fosil Yakıtsız Çelik Tesisi

İsveç, çelik endüstrisinde karbon dioksit sorununu çözmek için bir girişim başlattı. İsveç'in fosil yakıtsız çelik endüstrisi girişimi HYBRIT, Kuzey İsveç'teki fosil yakıtsız çelik üretimi için küresel olarak eşsiz bir pilot tesisi planladıklarını açıkladı. Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
28.02.2018 tarihli yazı 11091 kez okunmuştur.
Çelik, modern toplumun önemli bir unsurudur. Dünya nüfusu ve kentleşme arttıkça çelik için küresel talebin artması beklenmektedir. Bu bağlamda çelik üretim tesisleri daha çok üretim yapmaktadır. Çelik üretim tesisleri fosil yakıt kullanarak üretim yaptığı için karbon dioksit oranı da gittikçe artmaktadır. Cevher bazlı çelik üretimi için yeni bir proses bulunamazsa, çelik endüstrisindeki karbon dioksit emisyonları 2050 yılına kadar% 25'e kadar artacaktır.

2016-2017 yıllarını kapsayan bir ön fizibilite çalışması, HYBRIT'in bir sonraki safhası için yeşil ışık yaktı. HYBRIT; SSAB, LKAB ve Vattenfall şirketleri arasındaki bir ortak girişim olup, çelik üretimi sürecinde kömürü, hidrojen ile değiştirmeyi hedeflemektedir. HYBRIT, CO2 emisyonlarını azaltmak için çığır açan bir yeniliktir. Bu çalışma ile, 2018 bahar döneminde Lulea'daki ve Lulea'nin 250 kilometre kuzeydoğusundaki Norrbotten’daki demir cevheri tarlalarında fosil yakıtsız çelik üretimi için küresel olarak eşsiz bir pilot tesisin inşası planlamakta ve tasarlamaktadır.

 
 

SSAB'nin mevcut üretim sistemi, halihazırda karbondioksit emisyonları açısından dünyanın en verimli sistemlerindendir. Bununla birlikte, mevcut kok fabrikaları ve yüksek fırınları kullanan çelik imalatı teknolojisine sahip SSAB, İsveç'in en büyük karbondioksit emisyonu kaynağıdır. SSAB, LKAB ve Vattenfall şirketleri birlikte, çelik endüstrisinde karbon dioksit sorununa uzun vadeli bir çözüm bulma sorumluluğunu üstlendi. Sonuç olarak, şirketler karbondioksit yerine su üreten çelik üretimi yapmak için ortak bir endüstriyel geliştirme projesi başlattı. Bu şirketler tarafından 2017 yılının Haziran ayında HYBRIT adında fosil yakıt içermeyen çelik tesis için bir ortak girişim şirketi kuruldu.

Özelleştirilmiş yenilikçi çelik endüstrisine, Avrupa'daki fosil yakıtsız elektriğe ve en kaliteli çelik üretimine sahip olan İsveç, böyle bir projeye sahip olması açısından küresel anlamda benzersiz olma özelliği taşımaktadır. Amaç, çelik üretimi için fosil yakıt kullanma ihtiyacını ortadan kaldırarak çelik üretimlerinden gelen karbondioksit emisyonlarını sıfıra indirmek. HYBRIT'in arkasındaki fikir, temiz kaynaklardan üretilen hidrojeni CO2 yerine su salınımına neden olan çelik üretim sürecinde kullanmaktır.

 
 
  İlginizi ÇekebilirAçık Deniz Güneş Enerjisi Tesisi Kurulacak
 
Hedef, 2035 yılına kadar çelik üretimi için tamamen fosilsiz bir prosese sahip olmaktır. Fosilsiz çelik imalatı için bir çözüm yapılmadan önce SSAB, İsveç'teki ortak karbon dioksit emisyonlarını 2025'in başlarında, İsveç'teki Oxelösund'daki yüksek fırının dönüşümüyle yüzde 25 oranında azaltmayı hedefliyor. 2030-2040 yılları arasında geri kalan CO2 emisyonlarının çoğunu ortadan kaldırmak ve 2045 yılına kadar fosilsiz olma hedefine ulaşmak için Lulea, İsveç ve Raahe'deki yüksek fırınlar da dönüştürülüyor. Bu girişim, İsveç'in toplam karbondioksit emisyonunu yüzde 10, Finlandiya'da ise% 7 oranında azaltabilir. İsveç, Paris Sözleşmesinin hedeflerini gerçekleştirebilecek olursa, İsveç'teki azalma çok önemli olarak nitelendirildi.
 
Ön fizibilite çalışması, fosil yakıtsız çelik üretimini ticarileştirme potansiyeli bulunan hesaplamaları içermektedir. Bu çalışma ile fosil yakıtsız kaynaklardan gelen elektrik fiyatlarındaki düşüş ve Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) yoluyla karbondioksit emisyonu için artan maliyetlerle fosil yakıtsız çelik üretimi gelecekte piyasada rekabet durumu yaratacaktır.
Sonuçta, bugünkü elektrik fiyatı kömür ve karbon dioksit (CO2) emisyonu verilen fosilsiz çeliklerin yüzde 20-30 daha pahalı olacağı yönünde. Maliyetin 20 milyon kron (yaklaşık 2 milyon EUR) olduğu tahmin ediliyor ve son zamanlarda İsveç Enerji Ajansı tarafından bunun yarısının finanse edileceği ve diğer yarısının LKAB, SSAB ve Vattenfall şirketleri tarafından HYBRIT inisiyatifi ile karşılanacağı açıklanmıştı.

Bu çalışmada ortak olan şirketlerin CEO ve müdürlerinin yaptığı başlıca yorumlar:

"Hibrit, SSAB'nin 2045 yılına kadar fosilsiz olma hedefine giden yolda önemli bir yer tutuyor ve fizibilite öncesi çalışmanın raporu sadece bu inisiyatifin uygulanmasını mümkün kılmakla kalmıyor aynı zamanda bizim için gelecekte heyecan verici fırsatlar yaratabilecek bir şirket. İklim değişikliğinin çözümünün bir parçası olmak istiyoruz"

SSAB Başkanı ve CEO'su Martin Lindqvist

"Madende fosilsiz çelik üretimi başlıyor ve gelecek nesil pellet bitkilerinin nasıl tasarlanacağı ve gelecekte elektrikli madenlerin nasıl tasarlanacağı üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz. HİBRİT, LKAB için önemli itici bir güç. "

LKAB Başkanı ve CEO'su Jan Moström

"Proje ve iklim zorluğu konusundaki çalışmalarımız için benzersiz bir pilot tesisi ile bir sonraki adımı atmamız çok olumlu. Endüstriyel elektrifikasyon ve iklim-akıllı hidrojen, daha düşük emisyon ve fosilsiz bir toplumda kritik faktörler olacak. "

Vattenfall Başkanı ve CEO'su Magnus Hall

"HYBRIT inisiyatifine olan bağlılığımızla İsveç çelik endüstrisinin uzun vadeli rekabet gücüne katkıda bulunarak İsveç'teki eşsiz yeşil enerji sistemleri üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca, fosilsiz bir endüstriye ve sürdürülebilir bir topluma geçişte yardımcı oluyoruz."

İsveç Enerji Ajansı Genel Müdürü Erik Brandsma
 
 

Kaynak:

FuellCellWork
Energyİnternational
Vattenfall

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.