elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin’de Elektrik Kesintileri Artık 3 Saniye Sürecek

Bir anda gelen ve hiç bitmeyen elektrik kesintileri can sıkıcı olabiliyor. Artık böyle bir endişeye gerek yok. Çünkü elektrik kesintileri sandığımız kadar uzun sürmeyecek. Peki bu nasıl olacak?



A- A+
11.08.2022 tarihli yazı 7064 kez okunmuştur.
Çin’de devlete ait bir elektrik dağıtım şirketi yeni bir makale yayınlayarak yeni yapay zeka (AI) tabanlı sistemini tanıttı. Evet birçok alanda olduğu gibi, Yapay Zeka elektrik kesintileri konusunda da yine karşımıza çıktı. South China Morning Post (SCMP) tarafından yayınlanan makale, uzun süren (10 saate varan) elektrik kesintilerinin 3 saniyede çözülebileceğini gösteriyor. Firma bu yeni sistemi Çin genelinde tamamen hayata geçirmeyi planlıyor.

Peki gerçekten 10 saate varan bu kesintilerin 3 saniyede çözülebilmesi mümkün mü?


 
Çin’de bir kontrol odası: Yapay Zeka temelli sistem yerel bir ağda test ediliyor.

Yukarıda görünen sistem ne kadar verimli ve güçlü de görünse de en azından şu anlık her yerde uygulanabilir değil.  Yeni sistem Çin’in Sincan bölgesinde bulunan Urumçi şehrinde 1 aydır deneniyor. İlk sonuçlar olumlu olsada sistem henüz tam olarak hazır değil.

Her bulunan yerin yeni
elektrik şebekesinin sistemi içerisinde çoklu sensörleri var. Makalede belirtildiği üzere her sensörün de “kendi beyni” bulunmakta. Bu sensörler, otonom olarak çalışarak en verimli ve en güçlü elektrik yolunu seçmekte. Bu da kendi kendine yönetilen bir sistemi tanımlıyor, yani hiçbir insan müdahalesi gerektirmiyor. ve bu durum sisteme hız kazandırıyor. Çünkü bir şebeke durumu söz konusu olduğunda sistem kendi kendine çalışarak hızlı bir şekilde çözüm verebiliyor. Yapay Zeka sistemi şu şekilde tasarlanmış:

Elektrik sisteminde bir sorun meydana geldiğinde

► Kendi kendine iyileştirme fonksiyonu
► Arıza bölgesinin konumu
► Arıza izolasyonu ve güç restorasyonu

 

 
Yapay zeka sistemi yukarıda bahsedilen olayları anında başlatmak için tasarlanmış. Yani sistem bir nevi göz gibi sürekli izlemekte. Sistemin kullanıldığı bölgede verilen raporlara göre “Şu anlık hiçbir kesinti meydana gelmedi. Çünkü sistem bir elektrik kesintisi meydana gelir gelmez kesintiyi gidererek günlük yaşamda bir etki bırakmıyor”. Bu sistemde yer alan bir mühendis, böyle bir sistem şu anda ülkeler içerisinde manuel olarak kullanıldığından ve otonom bir sistemin yararlı olacağından bahsetti.



Bahsedilen yerel bölgede şebekenin çok sayıda kullanıcıya bağlandığı söyleniyor ve ayrıca mühendisler, yapay zeka temelli sistemin olmadığı bölgelerde kullanılan şebekede bir problem meydana geldiğinde, problemin nerede meydana geldiğini ve problemin ne olduğunu belirlemek büyük bir sorun olduğunu belirtiyorlar.

Peki yapay zeka bu meydana gelen hatayı nasıl belirliyor?

Yapay zeka sisteminin kullanılmadığı geleneksel elektrik şebekesi yönetim bilgisayarları bir elektrik kesintisi meydana geldiğinde birden çok “hata kodu” verir. Yapay zeka ise bu hata kodlarını okuyarak ve anlayarak bir dizi sonuçlar ortya koymakta. Bu kadar çok sayıda olan hata kodunu bir insan tarafından okunduğunu ve anlamaya çalıştığını düşünelim. İşte bu durum uzun süre kayıplarını meydana getirecek. Yapay zeka bizi bu durumdan kurtarıyor. Neredeyse tüm yapay zeka sisteminde olduğu gibi, elektrik şebekesi yapay zeka sistemi geniş çaplı bir veriye ihtiyaç duyuyor. Bu veriler daha önce bahsedilen sensörler tarafından üretiliyor. Bu veriler yapay zekanın elektrik kesintilerini daha iyi çözebilmesine yarıyor.

Emekleme aşamasında olan bu sistemin ileriki yıllarda yüksek voltaj hatlarında kullanılması bekleniyor.

Kaynak:


►interestingengineering
Oğuzhan Çağlar Oğuzhan Çağlar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.