elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çamaşırlarınızı Yıkayabilecek Robot Geliştirildi

Çamaşır yıkamak, çoğumuz için zahmetli haftalık işlerimizden bir tanesi. Hayatımızın her yerinde bize kolaylık sağlayan robotlar, bu konuda da yardımıza koşuyor. Çamaşırlarımızı yıkayabilen Ugo adında bir robot geliştirildi. Ayrıntıları haberimizde.



A- A+
20.02.2019 tarihli yazı 6100 kez okunmuştur.

Çamaşır yıkamak, robotların  bizlerin yerine yapmasını istediğimiz şeyler listesinin başında geliyor. Bu amaçla Mira Robotics, geçtiğimiz günlere giysileri yıkayabilen,  katlayabilen ve yerleştirebilen Ugo adında bir robot geliştirdi. Bu robotun ev içerisinde  bütçeye uygun bir şekilde özel müşterilere hizmet etmesi planlanıyor.


İki kollu bu robot, yaklaşık 158 kilo ağırlığında. Yüksekliği 110 santimetre ila 180 santimetre arasında ve ayarlanabiliyor. Ayrıca, kıyafetlerini katlamak ve çamaşırları, çamaşır makinesinden çıkarmak ve kurutma raflarına yerleştirmek de dahil olmak üzere çamaşırla ilgili tüm işleri tamamlamak için kolları yaklaşık 60 santimetre uzunluğunda. Üstelik her kol, 1 ila 1,5 kilogram arasında çamaşır kaldırabiliyor. Bu kilo kapasitesi, nemli bir banyo havlusunun ağırlığından (yaklaşık 800 gram) daha fazla.

Bu robot ne yazık ki tam bir otonom sisteme sahip değil. Ugo'nun, çamaşırları teknik sıkıntı yaşamadan toplaması, kurutması ve katlayabilmesi için 
eğitimli oporetörler tarafından kontrol altında kullanılması gerekiyor. Ugo'dan beklenen performans ise tam bir otonom sisteme sahip  olabilmesi. Mira Robotics'in düşüncesi, robotun; tüm çamaşır katlamalarından toplanan, zaman içinde bir sürü yüksek kaliteli eğitim verisi ile kendini geliştirebilmesi. Bu şekilde Ugo'nun, bir zaman sonra otonom bir şekilde bazı görevler yapmaya başlayabilmesi planlanıyor.

 

►İlginizi ÇekebilirRobot Süpürge: Roomba'nın Çalışma Prensibi


Geliştirilen bu robotla ilgili düşündüren tek konu ise, gizlilik. Ancak; robotun belirli bir alanla sınırlı çalışması sağlanabiliyor. Böylece evin başka bir bölümünü görmemesi mümkün hale getiriliyor. Ayrıca; Mira Robotics, istenilen belgelerin gizli tutulmasına yardımcı olabilecek bir sistemine de sahip. Robotun  isteklerinizi  uygulama boyunca yaptığı her faaliyeti de izlemek mümkün. Böylece; gözetim için sürekli evde bulunulmasına gerek kalmıyor.
 

Geliştirici firma Mira Robotics,  robot için 2020'de tam ölçekli dağıtım planlıyor. Robot günlük veya aylık olarak kiralama seçenekleri sunularak piyasaya sürülecek. Robot tam olarak hazır olduktan sonra aylık 180 Dolar ve 225 Dolar arası bir fiyatla evlere kiralanması bekleniyor. Ancak, bunun için biraz erken diyebiliriz. Çünkü; aşağıdaki videoda da görülebileceği gibi robot oldukça yavaş. İstenen hıza ve seviyeye ulaştıktan sonra kiralama işlemi gerçekleşebilir. O zamana kadar robotun müşteriler için daha iyi bir temizlik asistanı olabilmesi için çalışmalara devam edilecek.


Kaynak:

spectrum.ieee
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.