elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Böceklere Kamera Yerleştirildi

Washington Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Black Mirror dizi sahnesi benzeri bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji ile küçük bir kamera düzeneği, bir böceğin sırtına yerleştirdi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
21.07.2020 tarihli yazı 7724 kez okunmuştur.
Bilim insanları, böceğin üstüne yerleştirdikleri küçük kamera ile dünyaya böcek gözüyle bakabilen bir kamera geliştirmelerinin yanı sıra, kamera teknolojisinin de ne kadar küçülebileceğini kanıtladı. Bilim insanları bu küçük kamerayı Asbolus Laevis ve Eleodes Nigrina adlarında 2 farklı böcek türüne taktı. 250 miligram ağırlığında olan bu kameralar, bir oyun kartının yaklaşık onda biri ağırlığında. Ayrıca bu kamera kaydettiği videoyu bir akıllı telefona saniyede bir ila beş kare hızında,160 x 120 piksel çözünürlükte aktarabiliyor. 

60 dereceye kadar dönüş yapabilen bir pivot kolun üzerine yerleştirilen kamera, yüksek çözünürlüklü,panoramik çekebiliyor ve hareketli bir cismi de takip edebiliyor. Lityum polimer pil ile çalışan kamera, yalnızca böcek hareket ederken görüntüleri kaydetmek üzere programlandı. Bu sayede de pil,  altı saate kadar dayanabiliyor.

İlerleyen süreçte bilim insanları, kamera sistemlerinin daha küçük hale getirilmesini amaçlıyor. Bu durum  da çoğu insanda özel hayatların gizliliği konusunda soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmakta. Ancak bilim insanları kamera teknolojisinde yaşanacak bu gelişmelerin olumsuz koşullar doğurmaması için gerekli gelişmelerin yaşanacağı kanaatinde.

Küçük robotlara gelecekte görüntü sağlayabilecek olan bu böcek kameralar, düşük maliyetli olacak ve güç tasarrufu sağlayacak. Bu konuda da bir yazar Shyam Gollkota da yaptığı açıklamada “ Gerçek bir canlı böcekten dünyada neler olduğuna dair görüş yakalayabilen ve küçük robotlar için görüş yaratabilen düşük güçlü, düşük ağırlıklı, kablosuz bir kamera sistemi oluşturduk.” dedi.


Kaynak:
 
► interestingengineering.com
► edition.cnn.com


Yazar: Doğukan Aydın


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.