elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Audi Bitkilerden İlk Sentetik Benzin Üretti

Audi, son yıllarda doğal kaynakları kullanarak yakıt üretmeye yöneldi. E-benzin adı verilen yeni projesi ise tamamen bitki kaynaklı sentetik benzin üretmeyi vaad ediyor. Hızla tükenen enerji kaynaklarına güçlü bir alternatif olarak görülen e-dizel ve e-benzin projeleri, çevre dostu ve yenilenebilir olmalarıyla önem kazanıyor.



A- A+
04.06.2015 tarihli yazı 11589 kez okunmuştur.
Dünyanın en büyük prob​lemlerinin başında şüphesiz hızla tükenen enerji kaynakları geliyor. İnsanlığın gelişiminde büyük rol oynayan ve modern hayatın temel taşlarından petrolün tükeneceği zamanı senelerle ifade eden araştırmalar yer alıyor. Bu durumda fosil yakıtlara bel bağlamanın uzun vadede bir anlamı olmadığını gören şirketler yenilenebilir eneji kaynaklarına yöneliyor. Audi geçtiğimiz haftalarda hava ve karbondioksitten üretmeyi başardığı sentetik dizeli duyurmuştu. E-benzin adı verilen yeni projeyle petrol kullanmadan, bitkilerden sentetik benzin de üretildi.
 

 


Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgilenen Fransız Global Bioenergies firması ile anlaşmaya giden Audi, petrokimya endüstrisinde önemli bir hammade olan izo-bütan gazını elde etmek için fermantasyon ünitesi kurdu. Bu ünitede mısır kökenli biyokütle glukozları kullanılarak izo-bütan üretimi gerçekleştiriliyor. Üretim sonrası yüksek basınç altında saflaştırma ve olgunlaştırma işlemlerinden geçen madde, izo-oktan yakıtına çevrilerek 100 oktan saf benzin elde edilmiş oluyor. Audi'ye göre yakıtın yüksek oktan içermesi, motorların daha yüksek sıkıştırma oranı oluşturmasını sağlayarak verimi arttırırken, sülfür ve benzen içermediği için daha temiz bir yanma olayına olanak sağlıyor.

 


►İlginizi Çekebilir : Alglerden Biyodizel Üretimi
 

Global Bioenergies CEO'su Marc Delcourt e-benzin projesinin önemini "Benim için tarihi bir an; bitkilerden ilk kez gerçek benzin ürettik." sözüyle işaret etti. Şirketin bir sonraki hedefi, mevcut fermantasyon ünitesinden 10 kat daha büyük bir fabrika kurarak 2016 yılında 100 ton izo-oktan ve yüksek saflıkta izo-bütan üretmek olacak.


Kaynak:

► gizmag.com
 
Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.