elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014 Yılına Damga Vurması Beklenen 10 Yeni Teknoloji

Teknoloji gittikçe gelişiyor ve büyüyor. Şuan popüler olan bilindik birçok teknolojiyi kullanıyoruz. Peki gelecekte popüler olacak teknolojiler neler? Dünyanın saygın teknoloji yayınlarından MIT Tech Review, sizler için gelecekte ün kazanacak teknolojileri sıraladı. MIT Tech Review'in hazırladığı listede yıl içinde popülerlik kazanmış ve geleceği parlak görülen teknolojileri bulabilirsiniz. Teknolojilerin detayları haberimizde.



A- A+
03.05.2014 tarihli yazı 14570 kez okunmuştur.

Teknolojinin hızla geliştiği ve ortaya çıkardığı ürün ekosisteminin gittikçe genişlediği son yıllarda çığır açacak ürünleri tahmin etmek de zorlaşıyor. MIT'in teknoloji dünyasında saygın bir yeri olan Tech Review yayınının her yıl için hazırladığı 10 Breakthrough Technologies 2014 listesi, beyin haritalama projelerinden akıllı rüzgar ve güneş enerjisi kullanımına kadar geniş yelpazede çığır açacak teknolojileri içeriyor.

 


Tarımsal Hava Araçları

İnsansız hava araçlarının adı, askeri amaçlarla anılırken, son yıllarda tarımsal sorunlara yönelik  kullanılabileceği ve farklı alanlarda da verim sağlanabileceği üzerine araştırmalar yapılıyor. Temel olarak mahsul verimini arttırmak, doğal ve çevresel zararlardan korunmak için kullanılacak ve 'drone' olarak anılan araçlar, sulamadan gübrelemeye kadar bir çok ihtiyaca çözüm olabilecek.
 


 

Tarımsal sorunlara çözüm olarak bugüne kadar gösterilen çözümlerin ve yapılan projelerin aksine, kullandığı basit sensörler ve kameralar ile ucuz olmasıyla, hafif tasarımıyla dikkat çekiyor. Öyle ki Mayıs'ta ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde test sürecine geçecek olan DragonFlyer X4ES adlı endüstriyel drone, 1 metre genişliğinde ve sadece 2.5 kilogram ağırlığında.

 


 


İlginizi Çekebilir: Çin Hava Kirliliğini Azaltacak İnsansız Hava Araçları Üzerinde Çalışıyor
 


Başta ABD olmak üzere bir çok ülke endüstriyelleşmiş tarımsal drone fikrini ciddiye almaya başladı. Kuzey Dakota Üniversitesi, drone ve benzeri araçların sürüşüyle ilgili eğitimlere başlamış bulunmakta. Artan nüfus ve çevre kirliliğine karşı hızlı ve ucuz bir çözüm olarak görülen drone'lar test sürüşlerinden onay aldıktan sonra yıldızı parlayabilir.


 

Yüksek Güvenlikli Akıllı Telefonlar

Ülkemizde de olmak üzere bir çok devletin başvurduğu ya da maruz kaldığı izinsiz telefon dinleme ve kaydetme skandallarının çoğaldığı son yıllarda kullancısının bilgilerinin minimum düzeyde paylaşmayı hedefleyen mobil cihazlar aranır oldu. Diğer yandan reklamcıların, pazarlamacıların bir çok mobil cihazdan, veri toplaması, akıllı telefonlarla birlikte kullanımları zirveye çıkan sosyal içerikli uygulamaların detaylı izin istekleriyle istedikleri verilere ulaşabilme rahatlığı gizlilik sorunlarına farklı birer örnek olarak gösteriliyor.
 

 
 


İlginizi Çekebilir: 2013 Yılında Gerçekleşen Siber Olaylar


 

Dünyanın en güvenilir telefonu etiketiyle piyasaya sürülen BlackPhone ise bu teknolojinin ortaya çıkardığı ürünlerden sadece biri. Mart ayında düzenlenen Mobile World Congress 2014'te tanıtılan mobil cihazın ön siparişlerinin tükenmiş olduğu belirtiliyor.

 

Beyin Haritalama

İnsan genom haritasının çıkarılmasından sonra bilim insanları, beynin muazzam haritasını keşfederek bir çok bilimde sınırları zorlamayı ve yeni ufuklar açacak icatların yolunu açmak için araştırmaya koyuldular. ABD Başbakanı Barack Obama, 21. yüzyılın "Beyin Yüzyılı" olduğunu duyurmasıyla paralel olarak nöroloji biliminden bir çok gelişme yaşandı. İnsan beyninin fonksiyonel yapısını daha yakından tanımak için büyük fırsat olan bu çalışmalar, yazılım ve İnternet dünyası için yeni bir bilgi işleme sistemi için ilk adım, robotik sistemleri kökten değiştirecek daha güçlü yapay zeka yapıları anlamına geliyor.
 


 


İlginizi Çekebilir: Süper Beyin Gerçekleşebilir mi?


 

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan DARPA, beyin haritasının çıkarılmasını hedefleyen projeye 2014 yılında 50 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Nörobilimcilerin ve bir çok araştırma merkezinin dikkatini çeken ve ciddi fonlar alan bu araştırmalar bu yıl itibariyla daha da hızlanacak gibi görünüyor. Dünyaca ünlü Dr. Christof Koch ve Dr. John Donoghue adlı nörobilimcilerin beyin haritalamanın detaylarını paylaştığı İngilizce sunuma buradan ulaşabilirsiniz.
 


Nöromorfik Çipler

Bilgisayarların gelişiminde temel ve  doğrudan etki sahibi olan transistör teknolojisi belli bir doyum noktasına ulaştı. Yeni nesil bilgisayarlar için geliştirilen çözümlerden biri de yukarıda bahsettiğimiz beyin haritalamanın önemini vurgular nitelikte olan nöromorfik çipler. İnsan beynini taklit ederek, bilgiyi gerçek zamanlı işleyebilen ve bulundukları çevreye duyarlı olup tepki gösterebilen nöromorfik çipler, klasik veri işleme tekniklerinin performans sınırlarını zorlayacak.
 


 

Qualcomm, IBM, HRL Laboratories gibi şirketlerin ciddi çalışmalar yürüttüğü bu konu yine robotik sistemleri ve yapay zekanın uzandığı tüm teknik sektörleri yakından ilgilendiriyor.
 

ggg
 

Yapay zekaya sahip işletim sistemi ile insan arasındaki ilişkiyi anlatan 'Her' filminden bir kare.


Genom İşleme

Maymunlar üzerinde yapılan deneylerde büyük başarı sağlayan genom düzenleme tekniği ile bilim insanları, istedikleri özelleştirlmiş genleri tasarlayabilecekler. Özellikle virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıklara çözüm ve insan sağlığının iyileştirilmesinde daha verimli bir yol olarak sunulacak.
 


 

 

 

Mikro Ölçekli 3 Boyutlu Yazıcılar

Yeni bir teknoloji olarak görülse de hızla yaygınlaşan ve ülkemizde de izleri görülen 3 boyutlu yazıcılar ile yapılabilecek tasarımlar, kullanıcının hayalleriyle sınırlı. Biyoteknoloji alanında devrim yapması beklenen bu yazıcıların, doku üretiminde sınırları ortadan kaldırması bekleniyor.
 

 


İlginizi Çekebilir: 3 Boyutlu Yazıcıdan Kalp de Çıkar



 

Mobil İşbirliği

Ev ofis trendi ile birlikte iş dünyasındaki bireylerin iş yükünü azaltmak, ofis dışında da işlerini yönetmek ve uzaktan kontrol etmelerini sağlayan pratik uygulamaların sayısı son yıllarda büyük artış gösterdi ve popülerlik kazandı. Dosya paylaşımı, saklama ve transferinin yapılmasını sağlayan Dropbox, One Drive, Box gibi uygulamalar iş akışını hızlandırıp düzenli hale getiriyor. Geçtiğimiz günlerde Microsoft'un Office yazılımını mobil cihazlarda tam sürüm kullanılmasını ücretsiz hale getirmesi de geleneksel iş ve haberleşme sistemleriyle mobil işbirliğinin önemini vurgular nitelikte.
 



Arttırılmış Gerçeklik (Oculus Rift)
 

Bir Kickstarter projesi olarak ortaya çıkan Oculus Rift cihazı, son yıllarda adından çokça söz ettiren sanal gerçeklik kavramını, kullanıdığı ucuz donanım sayesinde son kullanıcı seviyesine indirmiş durumda. Eğlence sektörü başta olmak üzere iletişimin kurallarını yeniden yazabilmesi öngörülüyor. Cihazın adından söz ettirmeye başladığı zamanlarda yaygın bir kullanımı olmayacağı düşünülse de, akıllı telefonlar ve mobil işbirliğinin artmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi.
 


İlginizi Çekebilir: Sanal Oyunlara Bakış Açınız Değişecek | Oculus Rift

 

Facebook'un 2014 Mart ayında sanal gerçeklik teknolojisini geliştiren Oculus VR firmasını 2 milyar dolara satın alması ve Minecraft'ın oyuna Oculus Rift desteğini getirmeyi düşünmesi bu teknolojinin geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor.


Çevik Robotlar

Düz olmayan zeminlerde dengede durabilen ve çevik hareket edebilen robotlar, yapay zeka algoritmalarının hızla gelişmesi ile birlikte hayal olmaktan çıkabilir. Google'ın sahip olduğu Boston Dynamics tarafından yapılan Atlas adlı robot, geleceğin çevik (agile) robotlarının temsilcisi olma yolunda ilerliyor.
 

 


Akıllı Rüzgar ve Güneş Enerjisi

Büyük veri kavramını ve yapay zeka tekniklerini buluşturan yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar ve güneşin değişken yapısı, bu kaynakların yaygın kullanımının önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Araştırmacılar bu kaynaklar için ultra hassasiyet içeren ölçümler ile çalışarak daha geniş bir kullanıma sunmayı amaçlıyor. 
 

 


İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerji Alanında Dünya'nın En Büyük 10 Projesi



Kaynak:

 Wikipedia
► MIT Technologhy Review

 

Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.